Blanquette de veau

Traag garen van de blanket

Op 26 september was ik jarig. Dus wat in de keuken gestaan, en toen vrienden gevraagd om een vorkje te komen meeprikken. Of was het nu omgekeerd…? Maakt niet uit, het werd zeer gesmaakt.En dus een gezellige huiselijke avond.

 • ceviche van zeebaars
 • Rillettes van sardines (l’Ile de Ré), geitenkaas en bieslook
 • Oer-traditionele kalfblanket
 • Zelfgebakken koekjes (en een glaasje elitaire Vinsanto… hemels!)
Staub, basilgreen

My basilgreen Staub

Staub en blanket

Recept (voor vier personen)

 • 800 gr kalfsvlees (vraag aan de slager “voor blanket astemblieft”)
 • 3 grote wortelen
 • 3  stelen bleekselder
 • 5 kruidnagel
 • 2 grote uien
 • 500 gr champignons, vers, liefst bruine
 • sap van een citroen
 • bos peterselie
 • 1,2 liter bouillon (best is zelfgemaakt, uiteraard)

Stoof het vlees aan, P&Z, en bestrooi licht met bloem. Laat even kleuren. Voeg de versneden groenten (met uitzondering van de champignons) toe, zet onder in de bouillon. Snij de uien in twee en prik er de kruidnagels in. Laat minstens anderhalf uur zacht sudderen. Het schuim afspanen.

Laat overnachten.

Haal het vlees uit de pot en zeef de bouillon. Hou groenten en vlees apart. Bak de champignons kort en hevig, hou apart.

Laat de bouillon gedeeltelijk inkoken (of neem een gedeelte weg/bewaar voor later). Haal van het vuur. Maak een liason met 2 eierdooiers en 250 ml verse room. De saus al roerend binden (niet op hoog vuur, om schiften te vermijden). Voeg het vlees, de champignons en de groenten terug toe en giet er sap van de citroen bij. Meng goed. Bestrooi rijkelijk met grof gehakte peterselie.

Dien warm op in diepe borden met gekookte aardappelen.