Zonder stevig olifanten was Hanibal nooit de weet ik veel welke bergen over geraakt. In de keuken net zo, beter materiaal helpt voor betere resultaten. Waar hebben we dat nog gehoord.

Broodbakkers zijn het er wel over eens: vormen in blauw staal zijn uitstekend om een prima broodje gebakken te krijgen. Goed voorbereiden en onderhouden is echter ook hier een voorname boodschap.

Uit de pers:

Vóór het eerste gebruik:

Was de bakvorm zorgvuldig af met zeer warm water ZONDER zeep. Droog hem goed af en zet hem gedurende 1 uur in de oven op 200°. Laat afkoelen.

Neem vervolgens, om het staal opnieuw te voeden, een plantaardig voedingsvet (geen olie) en vet de vorm helemaal in. Zorg ervoor dat het vet goed in het staal dringt. (Maar let op, sommige modellen hebben een vrij scherpe rand.) Verwijder vervolgens het teveel aan vet met keukenpapier, een dunne laag volstaat om de vorm te beschermen, voordat u hem op een droge plaats opbergt.

Ziezo ! Uw vorm is klaar… nu kunt u nader kennismaken.

Vet de vorm bij elk gebruik goed in alvorens het deeg erin te storten.

Breng hem niet rechtstreeks in contact met een vlam of een elektrische kookplaat.

Droog de vorm na gebruik gewoon af. Was hem alleen af indien nodig (uitsluitend met warm water ZONDER zeep). Droog hem goed af en vet hem opnieuw in. Bewaar hem vervolgens op een DROGE plaats.

Bakvormen in blauw staal zijn vochtgevoelig. Laat brood of ander gebak niet afkoelen in de vorm, want op die manier ontstaat er condensatie. Als er roest optreedt, kunt u die verwijderen met een licht schurende spons gedrenkt in olie en de vorm vervolgens opnieuw invetten. (Roest is niet giftig.)

Nooit afwassen in de vaatwasser, zeker niet doen!

Wist u dat vormen in blauw staal worden gebruikt en aanbevolen door professionele bakkers? Ze zijn erg robuust en bovendien is blauw staal een edel en traditioneel materiaal.

Uiteraard zal uw vorm in professioneel blauw staal beter worden naarmate u hem meer gebruikt. Zijn uitzicht kan wijzigen, maar dat verandert niets aan zijn bakkwaliteiten; dat is het teken dat hij zich goed voelt bij u en dat hij een vriend voor het leven is… en op een dag wordt hij misschien wel eigendom van uw kleinkinderen…”

Blauw staal

invetten en met bloem bestuiven

Blauw staal

Bakvormen

Blauw staal

Invetten met reuzel is een idee

Blauw staal

Symetrische broden, voor de tweede rijs