Een mens moet een en ander in huis hebben, al denk ik soms vaak zelf dat het er een beetje over is.

Maar het kan handig zijn, ter voorbereiding, als inspiratie, of gewoon als er plots wat te kort blijkt te zijn in een of andere bereiding.

Wat randinformatie dus, de hebbedingetjes die soms oh zo handig kunnen zijn.

Wat mij betreft in deze fase: uiteraard een variant aan bloem en gist. Verder een haast steeds vernieuwend assortiment aan Italiaanse producten die ik meebreng uit Limburg. Ik vind ze – oh grenzeloze pretentie! – net iets beter dan wat ik hier in Gent te pakken kan krijgen. Kappers, ansjovis, tonijn, blikken bétere tomaten, olijfolie , yes, vooral een pallet aan olijfolie. Als bij Harry Potter: Smekies Alle Smaken.

Voorraadkast

Voorraadkast

Voorraadkast

Voorraadkast

Italian food

Italiaan food

Italiaan food

Italian food

En dan zelf wat inventief zijn, zoals het konfijten van look en sjalot, een zijsprong van Ducasse. Eenvoudig, lekker, handig om in huis te hebben.

Recept

Gekonfijte look en sjalot

Pel de looktenen en de lobben van de sjalot

Verwarm een courante olijfolie (neem hiervoor geen peperduur spul) tot net onder het niveau dat ze gaat borrelen. Lichtjes “zinderen“, da’s perfect.

Voeg er 10 zwarte peperbollen, een snuif grof zout, wat gedroogde (of verse, indien beschikbaar) thijm,  oregano en gul rozemarijn aan toe. Dompel de sjalot en de look onder in de zacht borrelende olie (hou de temperatuur in de gaten, of je bent aan het frituren!!) en gaar ongeveer 45 minuten. Laat afkoelen en giet in een glazen bokaal. Bewaar die op een donkere plek.

Gekonfijte look en sjalot, olijven

Gekonfijte look en sjalot, olijven