Tags

Er werd ook gebakken voor dit blog bestond. En niet onaardig in feite, als ik het goed zit te bedenken. In hoofdzaak taarten, zelfgemaakte pizza’s en rijk belegde focaccia (haast Gallo-Romeins belegd, als ik eerlijk moet zijn…), maar ook wat broden. Groot formaat in hoofdzaak, van de eerste keer de grote bakvormen er tegen aan, zo zijn we.

En best wel geslaagd. Ik denk trouwens dat ik terug ga evalueren naar de recepten van het prille begin: gewoon basisdeeg, met 22 gr bakkersgist, exact afgemeten 11 gr zout, 50 gr boter, allemaal op de gram juist. En 400 gr bloem in plaats van 500 gr. Geen “voorgisting” (dat kende ik toen nog niet). De tweede rijs ging toen beter – daar heb ik de laatste dagen wat moeite mee. Smaken OK, maar dat verdamde rijzen…

Van 22 september: Het Steppe, klassiek recept, met samengestelde bloem uit Het Bakkershuis.

Steppebrood

Steppebrood met krenten

Steppebrood met krenten

Tips & tricks: om het brood mooi glanzend te maken, of de garnituur (zaden, rozijnen, pitten…) op de bovenkant goed te hechten: bestrijk het brood voor de bak met opgeklopt ei en wat melk – op kamertemperatuur.  Gebruik een keukenpenseel.