Tags

Het schijnt een typisch Belgisch preparaat te zijn: opleggen of “inmaken” van zilveruitjes en/of augurkjes. Ik herinner het me van mijn grootmoeder, die er van die echte ouderwetse “steriliseer- of Weckpotten” voor gebruikte, en zo’n stalen klem om ze af te sluiten. Een precisiewerk, want het minste vuiltje deed de groenten veranderen in afzichtelijke…euh… dingen.

Voor mijn jaardag van ons Christa gekregen:

Opgelegde zilveruitjes

Recept

  • pel de uitjes
  • bestrooi ze ruim met zout en laat enkele uren rusten
  • spoel het zout af
  • neem half koud water en half azijn
  • voeg peperbollen toe
  • Giet in potten, sluit goed af en zet minstens 3 weken weg

Ik herinner met dit recept lichtelijk anders. De uitjes werden eerst kort in kokend water ondergedompeld. Daarna kwam er de azijn, het water, kruidnagel, mosterdzaadjes, laurier, wat suiker en peperbolletjes bij.

Bij mijn grootmoeder werd alles eerst samen in de potten gedaan, en dan ondergedompeld in een grote “steriliseerketel” om op hoge temperatuur te garen.

Het beetje suiker haalt hoe dan ook de sterke azijnsmaak wat weg, dus ik deed bij die van ons Christa een scheutje Ahornsiroop. Lekker!

Zilveruitjes

Zilveruitjes à la ons Christa