Tags

,

Ik weet niet of de Italiaanse verbuiging correct is, stoort het iemand? Mijn Italiaans is ver weg. Toen ik een jongen van zowat 14 was, had mijn moeder een geurige, heerlijk ouderwetse kruidenierszaak in toen nog diep Limburg. Italiaanse, Spaanse, Griekse, Letse en Poolse jonge gezinnen kwamen zich in de buurt vestigen. Dus we verkochten “bij Wizake” alras specialiteiten als échte handgedraaide Poolse Worst en Italiaanse salami pur sang. Als het druk was – en dat was het nogal vaak – hielp ik mijn mams de klanten bestellen. Bere vond ik dat. Tussen talrijke nieuwelingen kwamen ook Pino en Enzo plots aan onze toonbank staan, twee broers uit een gezin van 11 (toen waren ze nog kroostrijk, de gezinnen), jongens van mijn leeftijd en amper een paar dagen later mijn allerbeste vrienden. Maar geen letter Vlaams, zelfs geen Limburgs. Van hen leerde ik dat “mele” eigenlijk appelen zijn, “crosta secca” doodgewone beschuiten en “prosciutto” geen soort winderigheid maar wel degelijk dagdagelijkse hesp.

Ciao, Pino en Enzo! Buona fortuna ! (*)

Panini Italiani misti

recept

  • Maak een basisdeeg van 300 gr (Italiaanse!) witte tarwe en 100 gr zelfrijzende bloem
  • Gebruik 250 ml  lauwe halfvolle melk, 12 gr zout, 2 EL suiker, 10 gr gist en 5 EL betere olio d’oliva.
  • Laat eerst 15 minuten rusten, daarna 30 minuten rijzen
  • Sla het deeg plat en verwerk het volgens het omslagprincipe
  • Laat opnieuw rusten
  • Verdeel in gelijke partjes en verzin Zuiderse vullingen: acciughe, olive verdi, pomodori secchi,  salame piccante en aglio essiccati bijvoorbeeld (om maar iets te zeggen).
Panini

Prodotti mediterranei

  • Vorm bolletjes , plat ze wat af met een spatel en bestrooi ze met bloem, laat even rusten op de bakplaat
panini

Vorm bolletjes

  • Tweede rijs 45 minuten
  • Bak ze 35 minuten af in een oven van 200 graden, de laatste 10 minuten met de ovendeur op een kier. Voorzie voldoende water in de oven.
panini misti

Panini misti

Serveer ze tijdens een aperitiefmoment met een zelfgemaakte tapenade, rillettes van sardines of bij een frisse gemengde sla met stukjes Taleggio en Bel Paese. Schenk er in dat geval een noord Italiaanse wijn bij, zoals een Piemonte of Liguria.

panini misti

panini misti

(*) Het werd eens te meer een gezellige – en bijzonder geslaagde! – bakavond.

panini

Status: broodpot