Tags

,

Toch niet te onderschatten, zo’n duo-baan voor één man sterk. Overdag de kleine zelfstandige uithangen – of tenminste dat proberen te doen – en ’s avonds een complete shift draaien in het bakkersatelier (wat vroeger mijn keuken was). Dat heb je natuurlijk als je op bestelling gaat werken. Veeleisende, kieskeurige klanten. Multo difficile. De een wil krenten van de Corinthiërs – omdat die minder tussen de tanden blijven plakken dan rozijnen. De ander wil dan uitgerekend rozijnen (Sultana’s, if you please) omdat het toch nét dat ietsjes feestelijker is voor het weekend.

Maar goed, als bepaalde individuen onder mijn chère et tendre clientèle  ’s avonds in louche cafés hun tooggenoten al beginnen aanporren om “la toille cirée” eens te googlen  op de IPhone, is er haast geen weg meer terug. Het blogje mag rustig rijzen, zoals het brood.

tweede rijs

Tweede rijs

Soit, een hele opdracht dus om het allemaal netjes aan mekaar te breien, en de combinaties in balans te brengen. Omdat een Bloch-recept meestal wel erg lekker is en er tegelijkertijd ook veel rust- en rijsprocessen nodig zijn (zodat ik tenminste naar mijnen feuilleton op de televisie kan kijken) werd het – op bestelling:

Bruin tarwebrood met a) krenten en b) rozijnen

Recept

 • 240 gr volkoren tarwe
 • 360 gr witte tarwe
 • (600 gr samen dus, volgend jaar vraag me voor mijn jaardag een rijsmand XXL)
 • 300 ml lauw water
 • 60 gr magere yoghurt
 • 30 gr malse boter
 • 20 gr verse gist (voorraad is terug aangelegd, ik koop ze per pallet tegenwoordig)
 • 12 gr zout

En vervolgens, ga aldus – met het nodige geduld – als volgt te werk:

 • Maak een basisdeeg en voeg als laatste het zout toe. Kneedt 10 minuten
 • 30 minuten rusten (Het Journaal)
 • Het deeg platslaan en twee keer omplooien, opbollen en 30 minuten laten rijzen. (Astrid in Wonderland)
 • Bewerken en voorzien van krenten en/of rozijnen en vormen in de bakvorm
 • 60 minuten rijzen (feuilleton)
 • 45 minuten afbakken in een oven van 200 graden, de laatste 10 minuten de temperatuur 10 graden verlagen. (Reyers Laat of een andere griezelfilm – hoeft niet bepaald met Lieven Van Gils te zijn)
krenten rozijnen

Krenten Rozijnen à la Bloch

En na een lange bakavond: rozijnen schitterend geslaagd, de krenten moesten op het allerlaatste van de rit de duimen leggen: behoorlijke inval van de rijs vlàk voor ie de oven in moest (schrik gepakt?)

rozijnen

Rozijnen, de winnaar van de avond

Status: beiden besproken (levering morgen)