Tags

Vermits het morgen een dag des Heren (?) van 25 uur wordt en dus een zaterdagnacht die eindelijk eens een uurtje langer mag duren. Vermits er nieuwe oogst appelen in huis waren. Vermits de oven dan toch warm stond van de cake. Vermits er geen lief in huis is die achter mijn klodden zit om allemaal noodzakelijke àndere dingen te gaan doen op een zaterdagavond. Vermits het bakkersatelier op zoet stond. Vermits er dan toch nog een afwas van keukengerei moest gedaan worden. Vermits de opkomende gedachte plots niet meer te stuiten was: bak eens een appeltaart!

Een simpele, gezellige ouderwetse. Zonder toeters of bellen. Zo eentje als mijn moeder destijds ook wel eens pleegde te bakken tijdens het weekend. Ze had zo’n heel eigenaardige – maar voor die tijd, zeggen en schrijven de begin de jaren 60 – “moderne bakmodule”. Niet meer dan een gloeirooster met een aluminium-achtige koepel over, met een klein rond venstertje bovenaan. Ik zat op mijn knietjes in mijn korte broek op een keukenstoel te turen door het raampje, en was op die manier de ideale bakwekker-avant-la-lettre voor mijn mams. Of waar dacht je dat Prins Filip de gevleugelde woorden “wat ziet u door het venstertje?” vandaan gehaald heeft?

Simpele pudding-appeltaart

Recept

  • Bak een winkelgekochte bladerdeeg taartbodem blind gedurende 15 minuten. Gebruik hier ordinaire bonen voor, dat is het beste (vanavond geprobeerd met ceramiek erwten, maar dat is vodden, doe ik nooit meer!)
  • Maak ondertussen een gewone vanillepudding (350 ml.) Voeg aan de kokende melk wat vanillezaadjes  toe, en op het eind van de kooktijd, van het vuur af, de dooier van een ei. Laat afkoelen.
  • Schil de appelen, snij ze in blokjes en bak ze in boter. Laat ze niet te gaar worden. Doe er een schep Sultana-rozijnen, een snuif kaneel en een mespunt zout bij en karamelliseer kort met 5 EL  donkere basterdsuiker. Laat afkoelen.
  • Bestrijk de taartbodem met een pudding laag. Schep er de gebakken appeltjes over en druk ze met de rug van een lepel zachtjes vast in de pudding. Strijk de taartrand in met opgeklopt ei en bak nog eens 20 minuten.

Laat afkoelen op een rooster, bestrooi licht met poedersuiker en bel vrienden op om zondagnamiddag op de koffie te komen.

Appel-puddingtaart

Appeltaart met pudding

Simpele appeltaart

Seizoenappelen, pudding, rozijnen, kaneel

Status: broodpot of koffietafel op zondagmiddag. Dit artikel is NIET per fiets aan huis leverbaar