Mede-bloggers-bakkers-confraters maken inventieve, gruwelijk mooi ogende, super geslaagde broden, en daar ben ik eerlijk gezegd een tikkeltje jaloers van. Nog veel oefenen, dat zou kunst moeten baren. “Bakken is magie” zegt vriend Doc Pierre me, en daar is veel van aan. Ik droom er van om zo eens een brood uit de oven te kunnen halen waarvan de korst open gebarsten is van levensvreugde. De Fransen hebben daar alweer een naam voor, maar die ontsnapt me nu even.
Zuiver wit – wat al een aantal keer behoorlijk en tot tevredenheid van de afnemers – behoorlijk lukte, leek me een goede keuze. In het rek van de winkel vond ik in alle toevalligheid “Semola di Grano Duro” van La Terra e il Cielo. Dus van het puurste wit (zooo wit ben ik nog nooit geweest!). Zoekend op het internet nogal wat recepten gevonden over broden van enkel Semola gebakken. Maar dàt leek me toch net iets te riskant.
Daarom deze zijsprong, op eigen risico en op de Italiaanse toer:
Semi Semola
Recept
- 250 gr Semola di grano Duro
- 250 gr Farina di grano tenero tipo 0
- 50 gr goede olijfolie
- 12 gr zout
- 12 gr verse voorbereide gist (1 KL Semola + 1 KL suiker + 100 ml water)
- 3 gr bakpoeder
- 2 KL witte suiker
- 250 ml lauw water
- Meng alle ingrediënten samen met een spatel tot een homogene massa
- Kneed in de machine gedurende 10 minuten (er vormt zich een mooi, egaal en glad deeg)
- Stort de deegbal in een metalen kom, vooraf ingevet met wat olijfolie. Draai het deeg een aantal keer om, zodat alle zijden bedekt zijn met een laagje olie
- Dek de kom af met folie en laat één uur rijzen (het deeg moet verdubbelen in volume)
- Stort het gerezen deeg op een werkvlak met een beetje olijfolie
- Sla het door, verdeel in twee helften, plooi het met de lange zijde en bol het op.
- Laat 20 minuten rusten onder folie: het deeg wordt nu vederlicht, bijna schuimend
- Bol het opnieuw zachtjes op en schik het in de bakvormen, bepoederd met Semola.
- Laat andermaal één uur rijzen, bedekt met folie.
- Verwarm de oven op 190 graden, sproei er heet water in, snij de broden schuin in en bak gedurende 35 minuten.
- Haal onmiddellijk uit de vormen en laat volledig afkoelen op een rooster
- Laat je wekker te midden de nacht afgaan, sta op en ga kijken of het niet ingevallen is.
- Slaap verder of ween bittere tranen met de gedachte “zal het dan NOOIT lukken??”
Ingevallen? nee toch, wat een nachtelijke desillusie!
Mogelijke oorzaak is hier te te korte baktijd. Het midden van het brood is niet stevig genoeg en valt in bij afkoelen…denk ik. Magic!!
Niet echt ingevallen, maar opengebarsten met een mooie croûte werd het helaas niet. Gans de voorbereiding van het deeg verliep nochtans perfect: bijzonder mooie rijs, licht en zelfs een beetje schuimig, een plezier om naar te kijken. Maar nét voor het de oven in moest en tijdens de eerste bakfase, zag ik de bolle broodjes zo verminderen. Zwaar opzoekingswerk gedaan en ik vermoed dat het in hoofdzaak te maken heeft met het gist of eerder een iets te hoge dosering. Of te lang laten rijzen, dan is het gist uitgewerkt tegen dat het bakken begint, dat kan ook. Er wordt aan gewerkt, het MOET lukken! Stay tuned…
Dag Danny,heb eens rustig de tijd genomen,gezien het hier vandaag wat minder goed weer is, om wat op Toile-ciree staat te lezen en ben heerlijk verrast van al dat lekkers dat je al gebakken hebt,een echte warme bakker zoals het hoort met goede ingrediënten,wat een prestatie!!!Als ik terug thuis ben begin ik er ook weer aan.
De winter is de ideale periode om te bakken,klaaskoeken,kerststollen,peperkoek,
nieuwjaarshartjes.Wat je nu moet proberen Danny is speculoos,zo lekker en niet moeilijk alleen opletten voor de temperatuur.Probleem van insnijdingen;mijn nonkel
Michel gebruikte destijds een Gillet-mesje,gaat goed.Probleem van inzakken heb ik soms ook ,oorzaak;te lange rijstijd denk ik.Bak maar naarstig verder Danny,ik zal voortaan je blog regelmatig lezen want ik kan er nog veel van leren.
Dikke zoen
Anita
Hallo Anita in Spain! Hoe leuk dat je mijn blogje doorgenomen hebt! Een ervaren bakker als jij zal er allicht niet zo veel leren, maar het is wel plezant om zo wat opgedane kennis en ideetjes uit te wisselen. Ik stel voor dat we – eens je terug in België bent – een “bakkersvergadering” beleggen. Of beter nog: samen eens speculoos (benieuwd naar je recept!), een broodje of ander lekkers uitproberen en op die manier wat opsteken van mekaar. Een idee? Ik kijk er alvast erg naar uit!
Geniet inmiddels van de zuiderse zon, tijdens de komende winter hier in België vinden we dan wel de warmte aan onze bakkersoven 🙂