Tags

Laat er me kort en bondig over zijn. Soms zijn de uitdagingen ronduit te groot in het leven. En onrechtvaardigheid, dat bestaat ook nog altijd, ook al heb ik het dit keer niet over de fiscus. ALLE brioches uit de boekskens, op het internet, zelfs in het elitaire tijdschrift “Maxi Cuisine” zijn wonderbaarlijk, adembenemend, vederlicht, zeemzoet, geblazen als ballonnetjes en het ergst van al: het klinkt allemaal als een fluitje van een cent om ze met de smile op tafel te zetten.

Dit blogje ploetert zichzelf door de experimenten en de probeersels, hollend achter elk bakkersideaal. Veel moed en volharding, that’s what we need.

Brioche Française. Oh my sweet brioche Française. Subtiel recept van Bloch, waarom ook niet, we kennen ze inmiddels en we leggen de lat meteen hoog genoeg. Boekje meegebracht uit Het Paard van Troye vanmiddag, “toevallig gevonden”.

Delicate samenstelling van het deeg, met de gekende “43 gram ei” (doe maar, geprogrammeerde leghennen gezocht) en “4,5 gram zout” (mijn Bianca-weegschaaltje gaat zo nauwkeurig niet, die van u?) en “75 ml verse melk” (waar staat die koe? Tiens, nu je het zegt, er al lang geen meer gezien hier in het park).

Al bij al en stap per stap: pas mal, pas mal du tout. Mooie, bemoedigende bolle rijs (!). Het moet in een stoomoven. Allez vooruit, beetje ijsblokjes in de ovenschaal gekieperd (tip van Stefan Elias himself) en “wack in the oven” zoals ons aller Jamey Oliver altijd pleegt te zeggen. Driewerf ramp: rijs dermate goed dat het deeg tegen de bovenkant van de oven schuift. Alwéér paniek in het bakkersatelier. Een miljard details moet je bij het bakken in de gaten houden. Ingrijpende correcties, een kieken zonder kop in huis, doch ziedaar.

My first Brioche Française

Recept

 • 250 gr witte tarwe (240 volgens Bloch. Mijn oor)
 • 45 gr ei (één klein ei dus)
 • 20 gr verse gist
 • 10 gr witte suiker
 • 4,5 gr zout (heb VIJF gedaan)
 • 75 gr malse, ongezouten boter
 • 75 gr melk (ml zal ook wel gaan)
 • Mijn eigen folie: 1 EL Miel d’Aimé
 • Verbrokkel de verse gist en roer glad in de lauwe melk en het ei
 • Laat even rusten
 • Schep er voorzichtig de bloem, de suiker, de malse boter en het zout door
 • Kneed 10 minuten tot een glad, elastisch deeg (doet aan kauwgom denken)
 • Stort het op een werkvlak en laat 20 minuten rusten
 • Sla het deeg even door en haal er een klein stuk vanaf
 • Vorm hiervan een klein bolletje
 • Vorm de grote bol van het deeg, maak hier in het midden een klein putje in en plaats de kleinere bol erin
 • Schik voorzichtig in een brioche-bakvorm (beboterd en bebloemd)
 • Laat 60 minuten rijzen
 • Bestrijk het deeg met opgeklopt ei met wat water
 • Verwarm de oven op 220 graden
 • Zet de vorm erin en let op voor de bovenkant van de oven (sic)
 • Besproei met koud water, gooi ijsblokjes in de ovenschaal
 • Bak gaar in 25 à 30 minuten
 • Hou de oventemperatuur in de gaten: de eerste 10 minuten aan 220 graden, daarna naar 190
 • Ontvorm onmiddellijk en laat afkoelen op een rooster

Brioche Française

Brioche Française

Tips en tricks

Dorceren van het brood: hoe hoger het concentraat van het eigeel, hoe vlugger het brood zal kleuren. Doe dit voor kort bakken (bv koekjes). Gebruik het volledige ei voor langer bakken. Bij echt langere baktijden het opgeklopte ei aanlengen met water of melk. Melk alleen geeft wel een doffere kleur/afwerking.

Status: Wie morgenvroeg ontbijt?