Tags
De techniek van het blogje is wel interessant, ik bedoel, bij wijlen komt er zo wat achtergrond informatie vrij die best wel boeiend is voor de auteur-amateur-bakker-blogger. Waaronder statistiek. Grappig. Statistiek in mijn vrije tijd, alsof de wereld nog niet genoeg draait op cijfertjes en vooral op statistische gegevens waarmee je ronduit àlles kan bewijzen.
Hoe dan ook: blijkt dat “speciale broodjes” toch wel relatief veel bekeken worden door de bezoekers. Opvallend zijn de brioches, die scoren hoog, in hoofdzaak de “hartige”. Blijkbaar zijn mensen toch op zoek naar iets pittigs, met een stevige doorsmaak, anders dan anders. Leuk is dat, want de courante baksels pluk je uit het industriële rek van de supermarkt.
Hoewel ik zinnens was – met het jaareinde in het vooruitzicht – me te gaan toeleggen op zoete bereidingen, waaronder in hoofdzaak “koekendeeg” van Bloch, maar ook Russisch brood met in Rum geweekte rozijnen, Stol, suikerbrood, chocoladecake, Klaaskoeken en uiteraard zowat alles waar marsepein in kan, zal ik die richting bij wijlen wat moeten bijsturen. Hartigheid versus zoetigheid, op die koord moet er gedanst worden.
Om het voorlopig nog wat in het midden te houden, een Platine Kamut. Geen grote voorbereidingen in voordeeg of andere preparaten (geen tijd gehad door de dagtaak), neen, eerder rustig aan met de gekende standaard bereiding. Bise tout court, mooi en kort voorbereid vers gist, boter, zout, water en Kamut. Ronde platine, dat heeft toch nog altijd zo iets authentiek bakkersachtig.
Platine Kamut
Recept
- 400 gr bise borsa
- 300 ml lauw water
- 22 gr kort voorbereide verse gist
- 1 KL suiker
- 12 gr zeezout
- 50 gr malse boter
- 200 gr Kamut
Over Kamut op het internet:
1 Kamut is een oude verwant van harde tarwe (durum)
2 De korrels zijn 2 tot 3 maal groter dan gewone tarwe en ze bevatten 20-40 % meer eiwitten, meer vetten, aminozuren, vitaminen en mineralen
3 Kamut is een heerlijk zoet alternatief voor alle producten die nu gewone tarwe bevatten.
4 De tarwe wordt alleen biologisch verbouwd
Oorsprong schijnt in hoofdzaak Canada te zijn, maar in een verder verleden Egypte en Klein Azië. Zoals Anita heel terecht opmerkt: wààr haalt de molenaar de dag van vandaag zijn graan vandaan…??
Tijdsindeling
00h00 | Voorbereiding ingrediënten, afwegen |
00h12 | Kneden |
00h27 | Rusten I |
00H57 | Rijzen I |
01h00 | Deeg doorslaan, rekken en vouwen |
01h15 | Rusten II |
02h00 | Rijzen II |
02h45 | Bakken |
Na de eerste rijs: bol het vaste deeg stevig op en leg het op een bebloemde bakplaat voor de tweede rijs. Laat in volume verdubbelen alvorens in een oven van 220 graden – voorzien van wat stoom – te bakken. Verlaag na 15 minuten naar 200 graden.
De Kamut-bereiding toevoegen tijdens het kneden, zo is alles mooi en egaal verdeeld. Nog even gedacht om de zoete toets wat te verrijken met rozijnen of krenten, maar dan toch maar voor de eenvoud gekozen.
Haast historisch: insnijding dit keer behoorlijk gelukt! Vreugde alom. Diepe insnijding gemaakt vlak voor het brood de hete oven inging. Veel stoom en hoge temperatuur tijdens de eerste 10 minuten bakken. Zou dat het geheim zijn?
Status: broodpot
Ik wil het nog eens hebben over wat jij noemt de courante baksels uit de supermarkt
en de bloem van de supermarkt of de bloem van Soubry, als je die gebruikt dan kies je niet voor kwaliteit.Wij hebben graag elke morgen een gewone goede boterham
met confituur en ik gebruik daarvoor bloem van het Bakkershuis dit is een zelfstandig bedrijf voor prof-en thuisbakkers,zij hebben alles ook alle soorten
mélanges die ze zelf samenstellen en alles is van goede kwaliteit,trouwens Bloch
destijds kocht daar ook zijn bloem.Het is natuurlijk plezant om op zoek te gaan naar
verschillende soorten meel en ze zelf samen te stellen maar die tijd is voor mij voorbij want op de duur moet je een extra grote kast bijhebben om al je meel en andere attributen in te bewaren maar natuurlijk Danny,ik wil je het plezier van je zoektocht niet afnemen wel integendeel ik heb van jou al veel kennis opgedaan
waarvoor mijn dank.
Het is vandaag donderdag en nog geen nieuw broodje op je blog gezien,heb je
woensdag niet gebakken of heb je misschien een sluitingsdag?Ik kijk ernaar uit.
Nog heel veel groetjes
Anita
Hallo Anita,
Eerst en vooral dank dat je het blogje zo trouw blijft volgen en er stichtend commentaar op geeft. Gisteravond heb ik inderdaad niet gebakken, ik was een beetje ziek en ben vroeger gaan slapen. Aan een broodje ben je al vlug twee uur en half bezig, en dat lukte me dus niet meer. Misschien is “een sluitingsdag” niet eens zo’n slecht idee 🙂
Bij mij valt het heel aardig mee om mijn voorraad bloem en attributen bij te houden, het zijn gewoon twee schappen in mijn keuken. Omdat ik meestal maar kleine hoeveelheden koop, en dus ook wat meer variëteiten kan uitproberen. Naar het bakkershuis wil ik heel graag eens terug, het is één van de plezantste zaken in Gent die ik ken.Maar helaas heb ik niet altijd tijd om er naartoe te rijden op hun openingsdagen. Dat doen we dan wel weer eens als je terug bent. Maar die molenaars, tja, ik ben toch wel erg curieus om die mensen eens aan het werk te zien… Wordt dus vervolgd.
Tot gauw
Pingback: Zomeruur | La Toille Ciree