Tags

De techniek van het blogje is wel interessant, ik bedoel, bij wijlen komt er zo wat achtergrond informatie vrij die best wel boeiend is voor de auteur-amateur-bakker-blogger. Waaronder statistiek. Grappig. Statistiek in mijn vrije tijd, alsof de wereld nog niet genoeg draait op cijfertjes en vooral op statistische gegevens waarmee je ronduit àlles kan bewijzen.

Hoe dan ook: blijkt dat “speciale broodjes” toch wel relatief veel bekeken worden door de bezoekers. Opvallend zijn de brioches, die scoren hoog, in hoofdzaak de “hartige”. Blijkbaar zijn mensen toch op zoek naar iets pittigs, met een stevige doorsmaak, anders dan anders. Leuk is dat, want de courante baksels pluk je uit het industriële rek van de supermarkt.

Hoewel ik zinnens was – met het jaareinde in het vooruitzicht – me te gaan toeleggen op zoete bereidingen, waaronder in hoofdzaak “koekendeeg” van Bloch, maar ook Russisch brood met in Rum geweekte rozijnen, Stol, suikerbrood, chocoladecake, Klaaskoeken en uiteraard zowat alles waar marsepein in kan, zal ik die richting bij wijlen wat moeten bijsturen. Hartigheid versus zoetigheid, op die koord moet er gedanst worden.

Om het voorlopig nog wat in het midden te houden, een Platine Kamut. Geen grote voorbereidingen in voordeeg of andere preparaten (geen tijd gehad door de dagtaak), neen, eerder rustig aan met de gekende standaard bereiding. Bise tout court, mooi en kort voorbereid vers gist, boter, zout, water en Kamut. Ronde platine, dat heeft toch nog altijd zo iets authentiek bakkersachtig.

Platine Kamut

Recept

  • 400 gr bise borsa
  • 300 ml lauw water
  • 22 gr kort voorbereide verse gist
  • 1 KL suiker
  • 12 gr zeezout
  • 50 gr malse boter
  • 200 gr Kamut

Over Kamut op het internet:

1 Kamut is een oude verwant van harde tarwe (durum)
2 De korrels zijn 2 tot 3 maal groter dan gewone tarwe en ze bevatten 20-40 % meer eiwitten, meer vetten, aminozuren, vitaminen en mineralen
3 Kamut is een heerlijk zoet alternatief voor alle producten die nu gewone tarwe bevatten.
4 De tarwe wordt alleen biologisch verbouwd

Oorsprong schijnt in hoofdzaak Canada te zijn, maar in een verder verleden Egypte en Klein Azië. Zoals Anita heel terecht opmerkt: wààr haalt de molenaar de dag van vandaag zijn graan vandaan…??

Tijdsindeling

00h00 Voorbereiding ingrediënten, afwegen
00h12 Kneden
00h27 Rusten I
00H57 Rijzen I
01h00 Deeg doorslaan, rekken en vouwen
01h15 Rusten II
02h00 Rijzen II
02h45 Bakken

Na de eerste rijs: bol het vaste deeg stevig op en leg het op een bebloemde bakplaat voor de tweede rijs. Laat in volume verdubbelen alvorens in een oven van 220 graden – voorzien van wat stoom – te bakken. Verlaag na 15 minuten naar 200 graden.

Platine Kamut

Na tweede rijs

De Kamut-bereiding toevoegen tijdens het kneden, zo is alles mooi en egaal verdeeld. Nog even gedacht om de zoete toets wat te verrijken met rozijnen of krenten, maar dan toch maar voor de eenvoud gekozen.

Haast historisch: insnijding dit keer behoorlijk gelukt! Vreugde alom. Diepe insnijding gemaakt vlak voor het brood de hete oven inging. Veel stoom en hoge temperatuur tijdens de eerste 10 minuten bakken. Zou dat het geheim zijn?

Platine Kamut

Platine Kamut

Platine Kamut

Status: broodpot