Tags

Niet echt aan de bakoven vanavond. Sluitingsdag. Mag wel eens, of het blogje zou overvol geraken met enkel maar gebak. Dat het eens wat anders werd, is waarschijnlijk wel aan de foto te merken, iéts minder smakelijk dan we gewend zijn, ik ben het volmondig eens. Mijn excuus. Maar het zou moeten goed worden. Met de nadruk op worden. Luister hoe het in mekaar zit:

Gewoon wat “gepruld” in de keuken vanavond, het aanrecht een beetje overeind gezet. Hoewel. Schuchtere poging ondernomen om de fameuze “levain” ofte zuurdesem te maken. Heel erg benieuwd wat het geven zal, want die dingen moet je op relatief lange termijn bekijken natuurlijk. Binnen zes dagen weten we of er een “starter” inzit, wat in mensentaal betekent of je er verder iets kan mee aanvangen. Brood bakken bijvoorbeeld.

En omdat er weeral véél te veel over te vinden is, ben ik er erg voorzichtig en modest mee begonnen:

Levain ofte zuurdesem

Werkwijze

  • 200 gr roggemeel
  • 200 gr water
levain van rogge

Levain van Rogge, dag 1

Om de zes uur omroeren (’s nachts opstaan???)

Om de 24 uur 50 gr rogge + 50 ml water, vooraf gemengd aan het mengsel van de dag voordien toevoegen. En zo minstens 6 dagen lang. Op dag drie zou er “leven” moeten inkomen.

Bewaarplaats: mijn keuken, afgedekt in een kom met folie. Sommige zeggen koel wegzetten (zelfs keldertemperatuur 10 à 12 graden), anderen houden het bij kamertemperatuur.

Een andere methode schijnt te zijn 40% rogge (of spelt, of tarwe, of volkoren…) per 100 ml water.

De ervaring zal het leren. En het begint hier meer op een alchimistenatelier te lijken dan een gezellige, huiselijke bakkerskeuken…

Gisteren luisterde ik naar een best wel boeiend interview met Reginald Moreels, en zijn drijvende kracht in het leven is: blijven zoeken….

En wat deze zoektocht/ontdekking/uitdaging alweer geven zal? Come and see next week!