Tags

Toch nogal twee ingrijpende gebeurtenissen te melden. Anita is namelijk terug in het land – waar ik zeer blij om ben – en is meteen begonnen met de meest verfijnde en culinaire bakpartijen. Niet alleen “zomaar” langs de neus weg een broodje in de oven om ergens mee te her-starten na een maandje repos in Spanje, maar meteen het grof geschut met  een recept van Bloch voor amandelkoekjes, alsof het twee keer niks is. Mijn alleenheerschappij en monopolie wordt dus bij deze zwaar bedreigd, ik ga op de toppen mijn tenen moeten staan om enig “niveau” te houden met zoveel bakvaardigheid hier in mijn directe omgeving.

Ten tweede: vanavond eerste werk na het huiskomen na een rot-kantoordag mijn Levain liefdevol “eten gegeven”. Een soort Tamagotchi in huis dus. Het lijkt hem hier te bevallen, want er zit tot mijn grote vreugde al behoorlijk wat beweging in, dus met veel aandacht en zorg de eerste 50gr rogge + 50 gr water toegevoegd, zodat ie weer verder kan tot morgen. Schietgebeden zeggen doe ik al lang niet meer, hoewel er nu toch een lichte neiging daartoe ontstaat.

En om het blogje weer wat van bakresultaten te voorzien (en alzo het publiek naar mijn kant te lokken) vanavond twee broodjes in de oven. Beetje klassiek gehouden, omdat het nu meer dan ooit dik OK moet zijn. Niet al te veel risico’s nemen is nu aan de orde.

Gisteravond een voordeeg gemaakt met biologische zuurdesem die ik in gedroogde vorm vond het Origino-rek. Er een mooi deeg van gekneed met enkel witte tarwe en het 24 uur laten rusten, zowat een veredelde biga eigenlijk. De basis, met andere woorden. En vandaar verder vertrokken. Wat naar mijn normen een best wel niet te versmaden resultaat gaf.

Voordeeg

Pompoenpitbroodjes

Recept

  • 150 gr witte tarwe
  • 350 gr volkoren
  • 150 gr voordeeg
  • 12 gr zout
  • 20 gr verse, voorbereide gist
  • 40 gr malse boter
  • 250 ml lauw water
  • 1 KL rietsuiker

Na de eerste rijs en het doorslaan ongeveer 150 gr pompoenpitten bijvoegen, om het wat meer élan te geven. Tijdens het vouwen en rekken, worden de pitten egaal verdeeld. En daar gaan we dan voor een eens te meer avondvullend programma:

00h00 Voorbereiding ingrediënten, afwegen
00h15 Kneden
00h35 Rusten I
01h05 Rijzen I in de rijsmand
01h15 Deeg doorslaan, rekken en vouwen, ingrediënten toevoegen, opbollen en schikken in de bakvormen
01h30 Rusten II
02h30 Rijzen II
03h15 Bakken

Zonnebloempit

PS: donderdag gaan Anita en ik misschien naar het Gentse Bakkershuis om wat “brood”nodige inkopen te doen. In het gezelschap van een dergelijke, ervaren, doorwinterde bakster in mijn omgeving, gaan mijn oren uiteraard méér dan op luistervinken staan, zeker weten.

Zonnebloempit

Zonnebloempit

Status: beschikbaar in broodpot