Tags

Na de zoveelste file, de zoveelste verkeersomleiding, de zoveelste belastingbrief, het zoveelste beroepsmatige ziekenhuisbezoek, het zoveelste mutualiteitsattest en de zoveelste kemel die zijn auto aan het pompstation laat staan om een koffietje te gaan drinken, eindelijk terug in het bakkersatelier voor één van de meest spannende momenten tot nu toe: zuurdesembrood.

Lang verwacht en toch gekomen. Gerhard (dat is mijn starter in het zuurdesem, volgens aloude Hollandse traditie moet zuurdesem een naam hebben, nvdr) ziet er na zeven dagen ronduit levendig uit, ruikt perfect en dus klaar voor de strijd.

Deze morgen voor dag en dauw op aanraden van een ervaren en gewaardeerd kenner ter zake eerst een poolish gemaakt met 100 gr witte tarwe, 100 gr water, 2 gr verse gist en 50 gr Gerhard. De goede raad gevolgd uit voorzichtigheidsprincipe, uit eigen ervaring wetende dat een voordeeg toch wel betere resultaten geeft bij zuivere bloemsoorten.

In het file- en omleidingsleed vandaag diep nagedacht over de deegsamenstelling, en me het volgende waagstuk onverdroten toegeëigend:

Pain au levain “Gerhard”

Recept

  • 50 gr rogge
  • 240 gr poolish
  • 50 gr Gerhard
  • 450 gr volkoren Borsa (zonder additieven!)
  • 40 gr Ghee
  • 12 gr zeezout
  • 1 KL honing van Monsieur Brun (dankuwel Christatje, fantastisch dat je me je laatste pot cadeau gaf!)
  • 15 gr voorbereide gist
  • 150 ml lauw water

Vrij complexe samenstelling, al zeg ik het zelf en ik hoop dat trouwe én deskundige lezers de wenkbrauwen niet al te hoog zullen optrekken. Proeven kan – helaas – pas morgen, kandidaten zijn welkom!

1)  voorbereiding

00h00 Poolish voorbereiden
12h00 Rijpen

2) bakken

00h00 Voorbereiding ingrediënten, afwegen
00h15 Kneden
00h35 Rusten I
01h05 Rijzen I
01h10 Deeg doorslaan, rekken en vouwen, schikken in bakvormen
01h25 Rusten II
02h55 Rijzen II
03h40 Bakken

Het deeg verwerkt tijdens het kneden vrij stug en zelfs een beetje verontrustend droog. Toch slechts 150 ml water gebruikt, omdat de poolish en Gerhard himself ook al voor zowat 50% uit water bestaan, beestjes niet meegerekend.

Pain au levain Gerhard

Bij het doorslaan en opbollen roggemeel voor de afwerking, in de hoop dat de “look” een beetje goed zal zitten. “Net echt”, zoals Frederik zou zeggen.

Pain au levain Gerhard

Lange tweede rijs voorzien (bij Bloch zijn het er in feite drie), en ook de rustperiodes wat langer gemaakt. Van horen zeggen dat zuurdesem best wel z’n tijd moet rijzen, bij zuiver zuurdesembereidingen gaat men zelfs tot 24 en 48 uur. Da’s voor tijdens de kerstvakantie! Vandaag is er wat “ondersteuning” door de 15 gr verse gist (ik moet morgen werken).

Pain au levain Gerhard

Pain au levain Gerhard

Status: ééntje broodpot