Tags

Morgen naar Limburg, neen, niet bij broer Ludo, maar even het kerstsfeertje aldaar opsnuiven, uiteraard in eerder Italiaanse contreien. Daar is “Natale” één van de heiligste hoogtepunten van het jaar. Ze halen hun rijkste kazen boven, selecteren hun meest edele Vin Santo, etaleren amandelstaven, notenrepen in karamel, een pallet aan Panini’s en gulle, weldadige Barolo’s of Sangioveses.

Iets om mee te maken, kan het enkel maar warm aanbevelen.

Doc Pierre en Miquetje gaan mee en komen me ophalen, dus alvorens de verre reis aan te vatten en de juiste toon te zetten: een mens kan al niet minder dan de reisgenoten een koffiekoekske te presenteren, kwestie van in de juiste culinaire mood te geraken.

Koffiekoeken (voor ongeveer 6 à 8 stuks)

Recept

 • 300 gr witte tarwebloem
 • 7 gr gedroogde gist
 • 2 EL bleke basterdsuiker
 • 5 gr zout
 • 100 ml lauw, volle melk
 • 25 gr gesmolten boter
 • 1 opgeklopt ei
 • 150 gr rozijnen en krenten, gemengd
 • 50 grof gehakte pecannoten
 • 300 ml banketbakkersroom
 • 2 KL donkere bastersuiker
 • 10 gr vanillesuiker
 • 2 EL amandelpoeder

Week de rozijnen en de krenten vooraf gedurende ongeveer een kwartiertje in heet water met een scheutje rum erbij. Laat daarna goed uitlekken in een zeef en dep ze droog.

Hak of breek de pecannoten zo grof mogelijk.

00h00 Voorbereiding ingrediënten, afwegen
00h10 Alle ingrediënten in een mengkom met een spatel stevig door mekaar mengen
00h25 Rusten I
00h35 Kneden tot een glad en stevig deeg
01h35 Rijzen I
01h45 Deeg doorslaan en uitrollen tot een flap van 1cm dikte. Smeer er een dunne laag banketbakkersroom over. Verdeel er de rozijnen en noten over, bestrooi met een beetje donkere basterdsuiker. Rol op tot een worst en snijd er stukken van 3 cm dik van. Schik ze voldoende uit mekaar op een beboterde bakplaat (of bakpapier)
02h45 Rijzen II
03h15 Bakken in een oven van 220 graden gedurende 20 à 25 minuten

Maak tijdens de eerste rust/rijsperiode de banketbakkerroom.

 • doe dit met een gewone vanillepudding uit een pakje (waarom ook niet)
 • doe dit op de klassieke manier: 75 ml melk aan de kook brengen, 100 gr witte suiker toevoegen, vanillestokje meekoken en de zaadjes eruit schrapen. Al roerend 2 opgeklopte eieren en 25 gr maïzena toevoegen en van het vuur af een klontje boter. Laat opstijven.
 • doe dit zoals ik: bij Aveve verkopen ze een mix: 300 ml lauwe melk op 100 gr mix, stevig doorroeren en laten afkoelen. Voeg er voor de finesse nog wat Bourbon vanille-zaadjes bij. Perfect.

Koffiekoeken

Afwerken kan met suikerglazuur (250 gr bloemsuiker met 1 EL citroensap) of met wat warme abrikozenconfituur. Suikerglazuur heeft natuurlijk wel iets feestelijk, maar wat mij betreft in dit geval van het goede nét iets te veel. Dus simpel met een borsteltje de abrikoos erover, vlak voor ze de oven in gaan.

Koffiekoeken

Koffiekoeken