Tags

,

Het mag al eens wat rustiger en makkelijker zijn, enfin, toch zeker op het gebied van de  complexiteit van de deegbereidingen. De leerstof en ervaringen van de voorbije maanden wat bij mekaar gesprokkeld, met de nodige air losjes uit de hand. Gelijk een echte.  Zemelenbroodjes in de oven. Euh, pardon, op de steen. Vloerbroden zijn erg in trek deze tijd van het jaar 🙂

Eenvoudig, aangenaam deeg, werkt lekker weg. Gedraagt zich, is gehoorzaam, vormt en rijst volgens de regels. Makkie, hoewel er toch een beetje rogge in zit. Dus het zou nog wel eens vervaarlijk uit de nieuwjaarshoek durven komen.

Ons Christa had specifiek om zemelen gevraagd, en nieuwe afnemers moeten bijzonder gesoigneerd worden. Dus bij deze mijn laatste goede daad voor 2013:

Zemelenbroden

Recept

Voordeeg

Gisteren bleef er een deeltje over van het bere-aartsmoeilijke zuurdesemdeeg over en daar heb ik met de nodige vurigheid een bolletje van gedraaid, het in een kommetje gedaan, afgedekt met folie en in de keuken weg gezet. Deze morgen was het een heuse bol geworden, duidelijk met veel smaak en goesting gerezen.

Dit deeg opnieuw enkele minuten gekneed met wat tarwebloem, en zo de biga gevormd.

nieuwjaar

Hoofddeeg

  • 390 gr zemelenmeel (Bakkershuis)
  • 60 gr zuivere zemelen
  • 50 gr bise tarwe
  • 150 gr biga
  • 12 gr oceaanzout
  • 250 ml water
  • 22 gr voorbereide verse gist
  • 1 EL basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 KL Ghee
00h00 Voorbereiding ingrediënten, afwegen
00h12 Kneden
00h42 Rusten I
01h12 Rijzen I
01h22 Deeg doorslaan, rekken en vouwen, stevig opbollen, kruislings insnijden en schikken op een bebloemde bakplaat
01h42 Rusten II
02h42 Rijzen II
03h22 Bakken op de Chamonettesteen

Oven stevig voorverwarmen tot 250 graden om de steen goed op temperatuur te brengen. Schuif de broden op de steen en verlaag onmiddellijk naar 200 graden. Voorzie stoom, en open de ovendeur om de 10 minuten kort om oververhitting te voorkomen.

Zemelenbroden

Zemelenbroden

Zemelenbroden

Waitroze Cheddar

Status: eentje voor bij de real English Cheddar, eentje voor ons Christa.