Tags

,

Als ik in herhaling val, laat het me weten. Het kan door de leeftijd zijn, ik leg er me ten volle bij neer. Anderzijds heb ik morgen een levering, en moet er dus gebakken worden op de snee van het mes. Het is te zeggen, het moet in orde zijn, dik in orde zelfs. Reden waarom ik me vanavond niet aan drieste avonturen waag, noch aan exploten die alleen maar voor bakkersstress zorgen.

Neen, het zekere voor het onzekere, écht wel op veilig. Broodjes die uit ervaring al wat in de vingers zitten. En neen, niet op de Chamottesteen, gewoon in de blauw stalen bakvormen. We kennen dat, dan is alles netjes klaar om in de oven te gaan en dan sliert het deeg door een onomkeerbare, onhandige  foute manoeuvre op de ovensteen, en daar sta je dan. Niet voor vanavond, bespaar het me. De start van een nieuw boekjaar is al lastig genoeg.

Sabine is mijn boekhoudster van het eerste uur, sinds jaar en dag. Ze kent mijn financiële kwellingen, mijn onbegrip voor harde cijfers, mijn activa en mijn passiva, elke komma op mijn zakelijke balans. Als ik ooit het verschil zal kennen tussen een grootboekrekening en een journaal, zal het dankzij Sabine zijn. En niemand vertelt me elke maand met zoveel elegantie, zelfs zachte diplomatie hoeveel BTW ik moet afdragen.

Een wolk dus die in ere moet gehouden worden. Morgen cijfers van 2013 “binnen brengen” (zo heet dat in boekhouderstaal) en om de goden wat gunstig te stemmen, breng ik meteen ook een paar broodjes “binnen”. Of eigenlijk eerder als blijk van waardering, want zonder Sabine zouden er geen degelijke plaswekkers zijn in dit land en zou ik waarschijnlijk iets anders moeten gaan doen voor de kost. Bakken bijvoorbeeld.

Bosbessenbrood, notenbrood

Recept

 • 500 gr meergranen (De Trog – Ieper)
 • 200 gr poolish van 8 uur (100 gr bise/Borsa + 3 gr verse gist + 100 ml water)
 • 11 gr droge gist
 • 250 ml water (ontchloord, kamertemperatuur)
 • 2 EL Ghee
 • 1 EL  donkere basterdsuiker
 • 1 KL cacaopoeder (voor de kleur, dan wordt het donkerder)
 • 11 gr oceaanzout
 • 1 kakelvers ei

Voor de afwerking

 • 220 gr ongezouten noten: cashew, okkernoot en pecan
 • 220 gr gedroogde bosbessen

En ook de rest van het bakproces, op klassiek-veilig gespeeld. Met zelfs een licht jaloerse blik van Gerhard (die nochtans zo ontzettend zijn best doet om goed te floreren)

00h00 Voorbereiding ingrediënten, afwegen
00h12 Kneden
00h32 Rusten I
01h02 Rijzen I
01h15 Deeg doorslaan, rekken en vouwen. Noten en bosbessen erover verdelen en stevig opbollen met wat bloem. Schikken in de bakvormen
01h25 Rusten II
02h25 Rijzen II
03h10 Bakken

De inspiratie voor deze broodjes werd gisteren toevallig opgendaan tijdens een korte stadswandeling. Op de Kouter is er een notenwinkeltje wat wel wat smakelijks in de rekken liggen heeft.  Vriendelijk meiske trouwens achter de toonbank, en proeven mag (van de noten).

Bosbessen, noten

Bosbessen, noten

Bak de broden in een oven van 220 graden, voorzien van stoom gedurende 40 minuten. Haal onmiddellijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Doe een strik rond de broodzak.

Bosbessen, noten

Bosbessen, noten

Bosbessen, noten

Status: Ode aan Sabine