Beste lezers, volgers en liefhebbers,

Ik ontvang vandaag van mijn goede vriendin Helma uit Hamont een mailtje waardoor ik regelrecht van mijn stokken geblazen word. Dit is nu in mensenwoorden waar het “au fond” over gaat: met hart en ziel in de keuken staan en een stel stevige smullers in huis hebben om het allemaal met veel smaak en zonder verpinken naar binnen te spelen.

Dus ik sla de publicatie mijn eigen baksels van deze vanavond over, en – met goedkeuring van Helma – hierna kopie van haar mailtje. In vergelijking met zoveel enthousiaste en spontane bakkerskunst kan La Toille niet anders dan verbleken…

Helma, wanneer mag ik eens dagje samen met je in je keuken komen staan, please…? En mag ik Anita meebrengen, dan gaan we regelrecht van de wereld af!

PS: heb zelf vanavond een Chorizzo-broodje en een pompoenpitbroodje gebakken. Mooi gelukt, dat wel, maar ach, wie heeft dààr nu nog belangstelling voor…

Hoi Danny,

Bedankt voor je kaart ik heb hem ontvangen.

Ik heb deze middag ook in de keuken gestaan, Nick wil het op school hebben over Oostenrijk en wil dan dat ik Pretzels bak. Ik had je dat al gezegd maar ik was er nog niet een toegekomen. Nou deze middag heb ik ze gemaakt ik had het recept van een Oostenrijkse site gehaald want er bestaan vele verschillende recepten.

We hebben ze net geproefd en ze zijn heel lekker, eerste reactie was ” bak maar meer”. Ik vond er teveel zout opzitten maar omdat wij dat graag hebben dacht ik strooi het er maar over als het teveel is wrijf je het eraf. Maar voor de jongens zat er weer niet genoeg op.

Het recept was

  • 500 gram witte bloem ( sterke)
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 40 gram boter
  • 140 ml water
  • 140 ml melk
  • 21 gram bicarbonate (baking soda) dit is geen bakpoeder.

Van het bovenste brood maken en laten rijzen een half uur zodat het verdubbelt.

Dan verdelen in 10 stukken. Elk bolleke uitrollen tot een lint van ongeveer 40 cm en plooien tot een pretzel. Je kunt ook in het midden een verdikking laten zitten.

Dan nog 15 a 20 minuten laten rijzen

Een pan water opzetten met 700ml water en daarin 21 gram bicarbonate en als het kookt doe je 1 voor 1 je pretzels erin 20 sec aan iedere kant en dan eruit nemen en op rooster leggen.

Dan op bakblik leggen en bestrijken met beetje ei en dan het grof zout erover strooien, je kunt er ook nog sesamsaad of maanzaad op strooien.

Dan in voorverwarmde over van 200 graden afbakken ongeveer 20 a 25 min.

Spretzels Helma

Spretzels Helma

Dan met nieuwjaar heb ik een crème  au beurre biscuittrol gemaakt en eentje met slagroom en kersen.

Dus deze zal ik wel vaker moeten gaan bakken, en al zeker voor de school als hij zijn Gip moet voorstellen aan de jury, maar hij moet morgen zijn thema eerst gaan verdedigen. Dus ik heb nog tijd voor te oefenen.

Biscuitrol Helma

Biscuitrol Helma

Danny ik lees met veel plezier op je site, en ik bewonder je bak kunst.

Wat fijn dat je nu een steen hebt om op te bakken ik deed dat altijd op een vloertegel. De aannemer heeft die toen voor mij op maat gezaagd en ik kan die nu zo in de oven schuiven. Maar ik gebruik die alleen voor pizza’s  te maken dan moet je die 1 uur van te voren in de oven zetten en je pizza bak je op 3 min af op zo’n steen en lekker.

Zal je dat recept wel eens geven komt van een Italiaan die meer als 30 jaar een pizzeria restaurant heeft gehad. Heb daar toen mee in de skigroep gezeten.

Zo nu ga ik een rozijnen brood bakken want Nick heeft geen brood meer.

Vele lieve groetjes en kus uit Hamont

Helma