Tags

,

De Dolce Italia-kenners (in la Douce France regent het blijkbaar nogal veel…) onder ons zullen waarschijnlijk de wenkbrauwen fronsen. En, eerlijk gezegd, dat doe ik ook. Vrees zelfs zowat het ergste voor wat mijn bakkunsten betreft vanavond.

Tijdens de lange wandeling door de haast onwaarschijnlijk stille Scheldemeersen in Zevergem deze namiddag, wat lopen mijmeren over zonnige gerechten, waarschijnlijk omdat er tussendoor zowaar een soort lentezon te voelen was. Nog wat Limburgse souvenirs van Raineri in de kast staan, meegebracht tijdens de kerstvakantie, waaronder een bloemsoort die ik nog niet uitgeprobeerd had: “Il Molino Farina integrale” staat er op de verpakking. Een Focaccia Integrale? Nog nooit iets van gehoord of gelezen. En het leek me al even onwaarschijnlijk als de stilte aan de Schelde-oevers.

Me zachtjes gewaagd aan een “pane integrale” met zuiderse vulling. Zien wat het geven zal – de wereld is aan de durvers? – al was het maar om mijn eigen dagelijkse quick lunch tijdens de zeer aanstaande werkweek wat kleur te geven 😦

Pane integrale con…

Recept

 • 400 gr Farina Integrale
 • 20 gr verse gist
 • 220 ml koud water
 • 4 EL olijfolie “Raineri”
 • 9 gr zout
 • 1 kakelvers ei

Voor de afwerking

 • 100 gr zongedroogde tomaten, in grove stukken gesneden
 • 50 gr kappertjes
 • 1 gele paprika, in julienne gesneden
 • 10 ansjovisfilets
 • 100 gr pijnboompitten, kort gegrild in een hete koekenpan
 • 2 EL fijngewreven tijm

Meng de verse gist met een deel van het koud water en het ei in de mengkom. Voeg er schep per schep de “farina” onder. Dan de rest van het water, de olijfolie en tenslotte het zout. Kneed vrij kort tot een “nat” deeg.

00h00 Voorbereiding ingrediënten, afwegen
00h08 Kneden
00h23 Rusten I
00H53 Rijzen I
01h00 Deeg doorslaan, rekken en vouwen. Opbollen, uitrollen, ingrediënten toevoegen en drie maal toevouwen. Vormen.
01h15 Rusten II – op vlakke bakplaat
02h45 Rijzen II
03h30 Bakken

Pane integrale con...

Pane integrale con...

Pane integrale con...

De oven met de Chamotte gedurende 45 minuten voorverwarmen op 250 graden. Het ovaal gevormde brood voorzichtig op de steen schuiven. De oventemperatuur onmiddellijk verlagen naar 220 graden. Voorzie stoom.

10 minuten voor het einde van de baktijd: licht instrijken met wat olijfolie en er nog wat gedroogde tijm en pijnboompitjes over strooien.

Pane integrale con...

Pane integrale con...

Status: try out voor eigen gebruik (terwijl ik me realiseer dat dit wel een GROOT brood is…)