Tags

,

Na de ochtendlijke stads- en daarna een stevige Scheldewandeling heerst er een weertje wat méér dan guur genoeg is om een Chimay blauw te drinken, kaarsen en schemerlampen te laten oplichten en de oven voor te verwarmen om een paar broodjes te bakken.

Het werd iets “specialer” dan naar gewente, dus het mag even op het blogje – wat inderdaad behoorlijk kalm is de laatste dagen, door velerlei omstandigheden die zich buiten het bakkersatelier bevinden dus hier niet relevant zijn.

Tussendoor nagedacht over onze edele tarwe, soms met wat twijfel, dan weer met de nodige overtuiging. Toch gingen er de voorbije week enkel zuivere speltbroden de oven in, die zeer bevielen. Zou spelt “beter” zijn dan tarwe? Laat ons dat in het midden houden. Of zou ik het fameuze “broodbuik-boek” toch ter discussie opvoeren…?

Een variant vandaag, of beter, een combiné – terwijl duisternis en regen tegen de ruiten gejaagd worden door een loeiende wind, is het rustig rijzen en bakken in huis. Niet alleen daarom: eenvoudig en vezelrijk.

Spelt- en kokosmeel

Recept

  • Voordeeg van 150 spelt, 150 ml water en 3 gr verse gist (6 uur)
  • 100 gr kokosmeel (Aman Prana, bij Origino gevonden)
  • 200 gr volkoren spelt (De Trog, op steen gemalen)
  • 200 gr volkoren tarwe (Borsa)
  • 250 ml water, op kamertemperatuur
  • 22 gr verse gist (Bruggeman)
  • 30 gr malse, ongezouten boter
  • 1 stevige EL Miel d’Aimé
  • 13 gr zout
  • 1 vers ei uit Nevele

Het vezelrijke kokosmeel heeft iets meer water nodig dan een klassieke mengeling, dus met het voordeeg erbij zit je vlug boven de 300 ml. Dat is trouwens merkbaar tijdens het kneden.

Splet- en kokosmeel

Voorbereiding van het gist à la Bloch: deel van het water en verse gist eerst mengen met het opgeklopte ei. Starten met het kneden met het voordeeg en de bloemsoorten, dan de gistmengeling, de rest van het water, de honing, de boter en tenslotte het zout. Zorg dat het water voldoende is opgenomen alvorens de andere ingrediënten toe te voegen.

Spelt- en kokosmeel

00h00 Voorbereiding ingrediënten, afwegen
00h15 Kneden
00h30 Rusten I
01h00 Rijzen I
01h10 Deeg doorslaan, rekken en vouwen. Opbollen en vormen. Schikken op een bebloemd vlak
01h25 Rusten II
02h25 Rijzen II
03h10 Bakken

Bak de broodjes op de ovensteen in een voorverwarmde oven van 250 graden. Temperatuur na 10 minuten verlagen naar 220 graden. Voorzie stoom. Laat afkoelen op een rooster.

Spelt- en kokosmeel

Spelt- en kokosmeel

Spelt- en kokosmeel

Status: eentje voor mijn werkweek (soupir) en eentje voor wie het hebben wil.