Tags

,

Wat onvermijdelijk was: vanavond popelend van ongeduld bakken met de bloemsoorten die ik (bijna) zelf heb zien malen op de molenstenen van de Hoekemolen en de molen van Cadzand. Veel “natuurlijker” kan nu haast niet meer. En zo werd het receptje dus ook samengesteld.

De mengeling van de bloemsoorten is dus “edel” te noemen, half uit de polders van Westkapelle, half uit die van Cadzand. Wit en volkoren, evenwichtig en in harmonie, niet meer, maar ook niet minder. Alle betere namen voor de ingrediënten zijn aanwezig: verse boter van Geiregat uit Lochristi, gist van Bruggeman, fijn zout uit de Guérande. En de getrouwe blauwstalen bakvormen. Heb echt wel mijn best gedaan 🙂

Binnenkort probeer ik eindelijk weer eens zuiver wit brood te bakken met de bloem van Hoeke, of een koeken- of rozijnenbrood. En daarna puur volkoren met de bloem uit de Cadzand-molen. Moet ook wel lekker zijn met traag gerijpte zuurdesem (Gerhard geurt weelderig doch dominant door gans mijn optrekje…)

Maar misschien komen ze niet op dit blogje, het worden immers klassiekers.

Polderhuwelijk

Recept

  • 250 gr witte bloem (Hoekemolen)
  • 250 gr volkoren (molen van Cadzand)
  • 250 gr poolish
  • 260 ml lauw water
  • 22 gr verse gist (Bruggeman)
  • 30 gr ongezouten boter (Geiregat)
  • 12 gr zout uit Guèrlande
  • 1 KL ongeraffineerde rietsuiker

1)  voorbereiding

00h00 Poolish voorbereiden: 150 gr witte Hoeke-bloem + 3 gr. verse gist Bruggeman + 150 ml water. Dek af en zet weg op kamertemperatuur
10h00 Poolish klaar voor verwerking

2) bakken

00h00 Voorbereiding ingrediënten, afwegen
00h12 Kneden
00h27 Rusten I
00H57 Rijzen I
01h05 Deeg doorslaan, rekken en vouwen, in de bebloemde vormen schikken. Insnijden.
01h20 Rusten II
02h20 Rijzen II
02h55 Bakken

Kneden: meng de bloemsoorten met de KL suiker stevig onder de poolish. Voeg dan de opgeloste gist toe, de rest van het water en het zout. Laat 8 minuten kneden en voeg dan pas de malse boter toe.

Afwegen: tot op de gram juist.

Polderhuwelijk

Polderhuwelijk

Snij de broden in voor de tweede rijs. Bak ze op het rooster onderaan in de oven, voorzien van stoom. Starten op 250 graden, na 10 minuten dalen naar 220 graden gedurende totaal 35 à 40 minuten. Laat volledig afkoelen voor het versnijden.

Polderhuwelijk

Polderhuwelijk

Polderhuwelijk

Status: Het spelt- en kokosbroodje van vorige week vond Peter – terecht – wat te droog, dus hij krijgt deze “edele mengeling” buiten Broodpot cadeau (trouwe klanten moeten in ere gehouden worden). En het andere wordt ter plekke gedegusteerd.

Polderhuwelijk