Tags

, ,

Ook bakkers worden wel eens moe, of hebben te veel klodden aan hun hoofd, of verlangen er gewoon naar ’s avonds languit in de luie zetel te zitten en naar een Tv-programma te kijken waarbij niét moet nagedacht worden. Of gewoon vroeg te gaan slapen, dat kan ook.

Waarvan akte.

Mijn vriend Jan uit Singapore was vandaag kort op bezoek, en dat was  leuk. Gezellig gaan lunchen in Het Patyntje (altijd lekker, een klassieke aanrader) en door Old Gent gewandeld. Aziaten blijven nog steeds verwonderd over ons historisch patrimonium, dat is een feit, al is Jan natuurlijk geen zuivere Aziaat. Helaas kan ik niet ingaan op zijn haast constante uitnodiging ook eens door Singapore te komen wandelen. Zoals An American in Paris (maar dan eerder als A Baker in Singapore)

En een Aziatisch (?) brood bakken zat er vanavond niet in – hoewel het inventief zou geweest zijn – doch een klassieker kon nog net, zodat er morgen weer wat op de huiselijke plank ligt. Het volkorenmeel van de molen van Cadzand moest nog uitgeprobeerd worden, vandaar.

Volkoren Cadzand

Recept

  • 450 gr volkorenmeel van de molen van Cadzand
  • 200 gr poolish (witte bloem van de molen Hoeke)
  • 11 gr gedroogde gist
  • 13 gr oceaanzout
  • 30 gr malse boter
  • 1 KL rietsuiker
  • 250 ml lauw water
  • 100 gr gemalen sesam- en lijnzaad

1)  voorbereiding

00h00 Poolish voorbereiden (150 gr witte bloem van Hoeke + 3 gr verse gist + 150 ml water)
08h00 Kneden en wegzetten

2) bakken

00h00 Voorbereiding ingrediënten, afwegen
00h12 Kneden
00h27 Rusten I onder vochtige handdoek
00H57 Rijzen I in de rijsmand
01h10 Deeg doorslaan, rekken en vouwen. Vormen en met bloem bestuiven
01h25 Rusten II
01h55 Rijzen II
02h35 Bakken

Het sesam- en lijnzaad breken in de blender en toevoegen van in het begin van het kneden. Het deeg gedurende 8 minuten kneden met alle ingrediënten, dan pas de boter toevoegen.

De oven met de Chamottesteen voorverwarmen op 250 graden, de broden erop schuiven en temperatuur dalen naar 220 graden. Stoom voorzien. Bakken gedurende 40 minuten.

Volkoren Cadzand

Volkoren Cadzand

Volkoren Cadzand

Status: eentje voor morgen, het andere vindt z’n weg wel.

PS: de trouwe lezer voelt met de ogen toe dat de “vievigheid” een beetje uit het blogje aan het geraken is. Mijn excuus daarvoor, ik hoop er dra weer verandering in te brengen. Zelfs de broodpot en Gerhard staan er een beetje verweesd bij. Jammer is dat. Aan Frederik een krentenbrood beloofd, een belofte waar ik me dringend moet aan houden.