Tags

, ,

Veel te lang geleden, ik ben er me méér dan van bewust. Mis mijn blogje, mis mijn oven, mis vooral mijn volgers…. Prioriteiten moeten we echter stellen, dat is een feit, en er zijn nogal wat katten te geselen dezer dagen – gelukkig figuurlijk dan. Kijk maar eens op www.charco.be waar we volop bezig zijn om de nieuwe website netjes op zijn poten te krijgen. Ziet er al niet slecht uit, toch? Maar er komt nog meer, bijvoorbeeld de Franstalige versie  – en daar is een mens avonden lang mee zoet.

Maar zoals gezegd, bij wijlen geurt het huis hier nog naar vers brood. Zoals vanavond. Het voordeel van brood bakken is niet alleen dat het ontspannend is, maar vooral dat het “traag” is. Zo kan je bijvoorbeeld niet zeggen “ik ga vlug een broodje bakken”, neen, zet maar meteen een uur of drie op de rekening, wat bezwaarlijk “vlug” te noemen valt. En dan hebben we het nog niet over de poolish die ’s morgens in het gloren samengesteld wordt om op het gemak zijn uurtje of acht rustig te rijpen. Was ik maar brood geworden, denk ik soms, die hebben tenminste geen stress.

De voorbije weken gingen er voor eigen gebruik – en tussendoor ook voor dat van Peter, vaste klant ééns per week – nogal courante broden de oven in. Lekker, da’s waar, al zeg ik het in alle bescheidenheid zelf. Het lukt me sinds een viertal maanden niet meer om een bakkerszaak binnen te stappen. Peinzend door de  vitrines staan kijken en dromerig recepten pikken, dat wel.

Het klokje tikt hier op dit eigenste ogenblik af voor twee broodjes in de oven, vandaar mijn avondlijk gepeins. En wees niet boos, want ik heb me – gedeeltelijk – aan de Soubry gewaagd! Doodgewoon meegebracht uit de Delhaize, stel je voor. Kan het nog gewoner, ja?

9 granen Soubry

recept

  • 450 gr Soubry 9 granen
  • 300 gr spelt (de Trog)
  • 200 gr witte poolish van de Hoekemolen
  • 15 gr droge gist
  • 1 fantastisch vers ei uit Velzeke
  • 13 gr zout
  • 1 KL basterdsuiker van Albert Heyn
  • 300 ml lauw water
  • 25 gr reuzel

Het tabelletje van de baktijden bespaar ik jullie, dat kent iedereen inmiddels al van buiten – mag ik veronderstellen. Tenminste, de aandachtige lezers onder ons.

Het werd een zéér vlot mengend en rijzend deeg, een plezier om het rustig te zien gebeuren. Na de rijsmand heb ik het hardhandig plat geslagen (zalig afreageren) en aan één deel pecan-noten en gerookte spekjes toegevoegd. En in de ronde bakvorm geschikt. Het ander puur natuur, bestemd voor de rechthoekige blauwstaal-vorm. Zelfs geen vloerbroden dus, maar klassiek in bakvormen en op het rooster. Beetje de juiste temperatuur in de oven, wat stoom, regelmatig “loeren” door het kijkvenster om te zien of ze het goed doen…

Morgen in de vooravond spring ik even binnen bij Peter in Velzeke, op de terugweg naar huis, komende van een werkbezoek in het ziekenhuis in Aalst. Drie keer raden wat ik zal meenemen.

Tot binnenkort, trouwe volgers. Ooit kom ik àlle dagen weer eens in jullie mailbox opzetten 🙂

Hebben jullie me de voorbije weken zo ietsietpietsie gemist? Please allemaal in koor: yes, yes, yes !!

9 granen Soubry

9 granen Soubry

9 granen Soubry