Tags

Deze ochtend naar de markt in Evergem. Niet omdat het zo’n bijzondere markt is of omdat er een lonkend mooi lenteweertje voor het raam stond, neen,  gewoon om wat te gaan neuzen en uitzoeken of er wat inspiratie te vinden was om een zaterdags blogje mee in te kleuren. Op verkenning dus.

Een erg klein – je bent op vijf minuten rond – maar best wel voks-gezellig marktje. Beetje Frankrijk-achtig, dankzij het dorpse karakter. Twee groentekramen, een broodkraam (zag mezelf al in verbeelding staan), twee kaasslijters en een druk bezocht viskraam – een soort mini viswinkel op wielen, met vijf netjes in uniform uitgedoste verkoopsters achter de toonbank en zelfs een systeem om volgnummertjes te nemen voor de bediening. Met een dot NL extensie op het inpakpapier.

Echt inspirerend was het niet – buiten de te ontdekken honing van bosbloemen van Bijenhuis Lekens – maar met een hoekje malse Papillon en wat creativiteit is een mens op een rustige zaterdag al vlug aan het bakken. En het geeft in hoofdzaak wat verstrooiing in de Grote Nieuwzen van de dag die we tot vervelens toe te horen krijgen, van gebekvecht aangaande dienstencheques, over Wilders in een land op zijn kop en Obama die naar Waregem komt. Een mens zou zich voor minder terugtrekken aan de bakoven. En wat leuke,  culinaire links verzamelen.

Morgen met Copine Martine naar de tentoonstelling van Géricault in ons aller MSK. Al was het maar om het  gigantische  “Vlot van Medusa” eens in het écht te kunnen zien.  En natuurlijk ook ander werk om op te snuiven. Voor de goede aanzet van een namiddagje cultuur, bak ik wat broodjes om mee te nemen. En weg te geven. In de gebeitelde wetenschap: ons Martientjen houdt van hartig. Krenten, chocoladecakes en honingzoet zijn aan haar meestal niet besteed 🙂

Papillon broodjes

Recept

 • 500 gr 10-granen meel van De Troch
 • een voorbereide poolish van 300 gr
 • 11 gr gedroogde gist van Bruggeman
 • 1 KL rietsuiker
 • 13 gr oceaanzout
 • 250 ml lauw water
 • 2 EL Ghee
 • 1 klein kakelvers eitje, geklutst
 • 2 EL in een vijzel verbrijzelde gedroogde tijm

Voor de vulling:

 • 100 gr Roquefort Papillon
 • 100 gr gerookte spekblokjes
 • 100 gr uitgelekte, zelf opgelegde groene olijven

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn alvorens ze te verwerken. Haal ze minstens één uur vooraf uit de koelkast.

Papillon

Het deeg klassiek samenstellen met de poolish en 12 minuten kneden. 15 minuten rusten onder een vochtige keukenhanddoek, licht opbollen, bestrooien met bloem en 30 minuten laten rijzen in de rijsmand.

Altijd een moeilijk moment na een mooie rijs: het deeg platslaan en er een rechthoek van uitrollen met de deegrol. De vulling er gelijkmatig over verdelen (het lijkt wel pizza maken…) en stevig oprollen. Van de rol vier gelijke stukken snijden, opbollen en vormen tot gelijke, langwerpige broodjes, slot mooi naar beneden. Opnieuw wat rusten en dan een uurtje laten rijzen.

Papillon

De oven voorzien van stoom en 35 minuten bakken aan 220 graden op de Chamotte-steen.

Papillion

Papillion

Papillion

PS: Van mijn enige nog resterende “La Toille”-klant – Peter – krijg ik de bemerking dat mijn broodjes de laatste tijd wel lekker, maar  te “droog” zijn. Dat is knap verontrustend, want aan de basisrecepten werd er weinig veranderd. Zou het aan mijn eigenste buikgevoel kunnen liggen? Of weet iemand van de trouwe volgers waar de fout zou kunnen zitten?

Tevreden klanten, dààr gaan we immers voor…