Tags
Deze ochtend naar de markt in Evergem. Niet omdat het zo’n bijzondere markt is of omdat er een lonkend mooi lenteweertje voor het raam stond, neen, gewoon om wat te gaan neuzen en uitzoeken of er wat inspiratie te vinden was om een zaterdags blogje mee in te kleuren. Op verkenning dus.
Een erg klein – je bent op vijf minuten rond – maar best wel voks-gezellig marktje. Beetje Frankrijk-achtig, dankzij het dorpse karakter. Twee groentekramen, een broodkraam (zag mezelf al in verbeelding staan), twee kaasslijters en een druk bezocht viskraam – een soort mini viswinkel op wielen, met vijf netjes in uniform uitgedoste verkoopsters achter de toonbank en zelfs een systeem om volgnummertjes te nemen voor de bediening. Met een dot NL extensie op het inpakpapier.
Echt inspirerend was het niet – buiten de te ontdekken honing van bosbloemen van Bijenhuis Lekens – maar met een hoekje malse Papillon en wat creativiteit is een mens op een rustige zaterdag al vlug aan het bakken. En het geeft in hoofdzaak wat verstrooiing in de Grote Nieuwzen van de dag die we tot vervelens toe te horen krijgen, van gebekvecht aangaande dienstencheques, over Wilders in een land op zijn kop en Obama die naar Waregem komt. Een mens zou zich voor minder terugtrekken aan de bakoven. En wat leuke, culinaire links verzamelen.
Morgen met Copine Martine naar de tentoonstelling van Géricault in ons aller MSK. Al was het maar om het gigantische “Vlot van Medusa” eens in het écht te kunnen zien. En natuurlijk ook ander werk om op te snuiven. Voor de goede aanzet van een namiddagje cultuur, bak ik wat broodjes om mee te nemen. En weg te geven. In de gebeitelde wetenschap: ons Martientjen houdt van hartig. Krenten, chocoladecakes en honingzoet zijn aan haar meestal niet besteed 🙂
Papillon broodjes
Recept
- 500 gr 10-granen meel van De Troch
- een voorbereide poolish van 300 gr
- 11 gr gedroogde gist van Bruggeman
- 1 KL rietsuiker
- 13 gr oceaanzout
- 250 ml lauw water
- 2 EL Ghee
- 1 klein kakelvers eitje, geklutst
- 2 EL in een vijzel verbrijzelde gedroogde tijm
Voor de vulling:
- 100 gr Roquefort Papillon
- 100 gr gerookte spekblokjes
- 100 gr uitgelekte, zelf opgelegde groene olijven
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn alvorens ze te verwerken. Haal ze minstens één uur vooraf uit de koelkast.
Het deeg klassiek samenstellen met de poolish en 12 minuten kneden. 15 minuten rusten onder een vochtige keukenhanddoek, licht opbollen, bestrooien met bloem en 30 minuten laten rijzen in de rijsmand.
Altijd een moeilijk moment na een mooie rijs: het deeg platslaan en er een rechthoek van uitrollen met de deegrol. De vulling er gelijkmatig over verdelen (het lijkt wel pizza maken…) en stevig oprollen. Van de rol vier gelijke stukken snijden, opbollen en vormen tot gelijke, langwerpige broodjes, slot mooi naar beneden. Opnieuw wat rusten en dan een uurtje laten rijzen.
De oven voorzien van stoom en 35 minuten bakken aan 220 graden op de Chamotte-steen.
PS: Van mijn enige nog resterende “La Toille”-klant – Peter – krijg ik de bemerking dat mijn broodjes de laatste tijd wel lekker, maar te “droog” zijn. Dat is knap verontrustend, want aan de basisrecepten werd er weinig veranderd. Zou het aan mijn eigenste buikgevoel kunnen liggen? Of weet iemand van de trouwe volgers waar de fout zou kunnen zitten?
Tevreden klanten, dààr gaan we immers voor…
Hoi Danny,
Je broodjes zien er weer lekker uit, over je probleem te droog heb je al geprobeerd 10 ml water toe te voegen, Ik lees dat je ongeveer op 260 tot 280 ml water zit op 500 gr bloem? Hoe is je brood vanbinnen is dat redelijk vast?
Ik gebruik 300 ml vloeistof op 500 gr bloem maar ik gebruik geen ei bij mijn zonnepit brood, alleen bij rozijnen brood. Als ik meer water toevoeg of klontje boter krijg ik luchtiger brood, wat ook stuk minder droog is. Maar daar moet je dan ook weer van houden.
Ik vind het super zoals jij die verschillende broden bakt, ik zou het ook graag doen maar niemand wil het eten hier, ik moet bij twee soorten blijven en niks veranderen zeggen de jongens goed is goed.
En ik doe het dan ook nog in de broodmachine daar is helemaal geen kunst aan.
Maar goed ze zijn wel lekker dus moet ik eigenlijk niet klagen.
Nog een fijne zondag
liefs Helma
Hallo Helma,
Hoe fijn je weer eens te horen, hopelijk alles goed ginder in Hamont.
Het water bij het brood is altijd al een delicate kwestie geweest, vind ik persoonlijk. De regel zegt 55% water en dat probeer ik ook toe te passen. Doe ik méér, dan wordt het deeg erg kleverig en krijg ik het bijna niet gevormd. Het slaat dan ook makkelijk neer als het de oven in gaat. Is mijn ervaring, weet je wel. Maar misschien moet ik het toch eens uitproberen. En het eitje weglaten, dat kan wie weet ook wel helpen.
De broodjes van gisteren zijn trouwens uitstekend geslaagd: mooi vast, stevige korst en prima van smaak (al zeg ik het zelf). Benieuwd wat mijn “proevers” er zullen van zeggen…
Ook voor jullie nog een fijne en rustige zondag, en tot gauw weer eens.
Veel groetjes aan allemaal!
Helaas kan ik je geen advies geven over brood. Geen tips dus over hoe je brood minder droog krijgt.
Zag wel op het nieuws iets over ‘apps’. Blijkbaar de nieuwe trend, heb er zelf ook enkele op mijn phone staan. Een nieuwe markt zeiden ze.
Zindelijkheid op een app. Daar zouden ouders voor vallen. Zeker weten. Zowel bedplassende kindjes als droogtraining vanaf 2,5 jaar. Want dat willen ouders, wonderkinderen die snel droog zijn dus ze zouden er alles voor doen. Lees, als het maar geen moeite kost. App’je kopen via Charco, inlegkruisje (kunnen ze niet via e-bay doorverkopen) in de broek te verkrijgen bij Charco natuurlijk en hupla. Hyper Trendy.
Pierre denkt ook dat het eitje weglaten misschien wat minder droogte geeft. Het proberen waard.
Was het leuk met Martine naar het museum? Wij heel de weekend de boot gewaxt. Peter moeten we toch op een blinkende boot kunnen ontvangen… hij gaat wel pas op goede vrijdag weer te water maar dan nodigen Peter zeker eens uit als het lekker waait! Ik kan dan met jou een flinke wandeling maken op het vasteland!!
De volgende broodjes worden zonder kakelvers eitje, het zou wel eens kunnen dat de eiwitten de oorzaak van de “droogte” zijn. Heeft Pierre trouwens gemerkt dat de molenaar van Knesselare de weg naar het blogje gevonden heeft en er zelfs een heus commentaar over graan en bloem op heeft achter gelaten? Het staat onder https://latoilleciree.com/2013/11/25/melange-noble/ Moet er binnenkort écht toch wel eens naar toe om kennis te maken. En wat bloem te kopen natuurlijk.
Als ik Peter deze week nog eens zie, spreek ik hem andermaal van de geplande boottocht. Hij zag het best wel zitten. En ik in feite ook, zo wat bijkletsen aan wal bij een koffietje en een pannenkoek 🙂 En ja, die flinke wandeling doen we dan meteen ook!
Ik ben eens benieuwd Danny wat de uitkomst is zonder eitje, maar van het water dat klopt toen ik de broden nog met de hand knede kreeg ik er ook niet meer onder als 290 ml water op 500 gr bloem, en dan is het erg plakkerig je moet dan al ff doorkneden voordat je er weer een scheutje onder kunt doen. Nu met de broodmachine kan ik er vlot 310 ml water in doen, en is het brood mooi luchtig.
Ik lees het wel wat het is geworden.
Ga het inderdaad eens proberen zonder eitje, de volgende keer dat er hier nog eens een broodje in de oven gaat. Had gehoopt voor vanavond, maar kijk, het werk had alweer voorrang, dus het zal misschien voor morgen zijn. Ik houd je op de hoogte en je leest het zeker op het blogje.
Maar wat jammer toch dat je huishouden niet wat meer wil genieten van je voortreffelijke kookkunsten. Eens een ànder broodje, een stevig doorsmakende kaas, een uitdagend, inventief gerechtje… Kan je ze er echt niet toe verleiden? Weet je wat, misschien moet ik maar eens naar Hamont komen afzakken om wat in de oven te steken en dan effe zien of ze het wagen om het niet lekker te vinden… 🙂 Een uitdaging! En wie weet nog wel een idee!
Tot gauw,
Amai, wat een bakker al niet moet doen om zijn klanten tevreden te stellen! Een kleine opmerking over droog brood en het halve land wordt geconsulteerd…….ik wil ook niet te kritisch worden…! Ook leuk om te horen dan de boot van Pierre en Miquette wordt opgeblonken…tja dat hoort er ook bij, ’t is niet alleen plezier die boot! Ik zie het wel zitten om eens mee te zeilen, ondertussen kan Alies dan mee met jullie op wandeling. Tot één dezer, Danny