Tags

Wat is er toch aan de hand met het verkeer in dit land… Vandaag er zowat twee uur over gedaan om van Gent in het Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen te geraken. Gekantelde vrachtwagen op de ring, complete chaos alweer. Via Zwijndrecht dan maar, en Linkeroever (wel een mooi zicht op de skyline van Antwerpen, dat maakte de ommetoer nog min of meer prettig), de “konijnenpijp” door, dwars door het centrum van de stad om dan zo finaal en uiteindelijk uitgestrest toe te komen op parkings waar alleen maar in grote rood oplichtende letters staat “VOL”.

Vanop eender welke brug overschouw je een haast spectaculair zicht: honderden en honderden auto’s, bestelwagens, Taxi’s, vrachtwagens…. Allemaal bumper aan bumper als vastgekleefd op het wegdek. Hoe hard beklaag ik de medeburgers die zuiver “op de baan” hun boterham moeten verdienen…

Dus veel te laat terug in Gent, doch gelukkig als soelaas een ijskast “op zijn maandags” in huis, met lekkere veroveringen van de marktjes. Jaja, gisteren nog eens tot in Ledeberg gewandeld.

Een fris en verkwikkend slaatje, waarom ook niet. Vlug klaar, en met een sneetje vers gebakken brood erbij niet te versmaden.

Maak de dressing:

  • Drie flinke EL magere, verse kaas (De Hollebeekhoeve – Kruibeke)
  • 1 KL mosterd (“Bister” vind ik nog altijd de beste, en niet alleen omdat ik zowat 18 jaar geleden met de bazin van dit bedrijf op het podium stond van de Koning Boudewijn Prijs in Brussel – als prille beloning voor de start van Charco…)
  • ½ KL honing (van bosbloemen van Bijenhuis Lekens)
  • ½ KL chilipoeder (van Marrakesh)
  • Snuif zout

Klop de dressing luchtig met een garde.

Gebruik twee verse, grillig gevormde, ouderwetse vleestomaten (op de markt van Ledeberg hebben ze die nog, eerste kraam) en snijd ze in grove stukken. Meng stevig onder de dressing.

Schik wat frisse kropsla in een diep bord en schep er de tomaten over. Werk af met oude brokkelkaas, grof gebroken (op de markt van Evergem vind je Royale Daalder, die’s echt wel stevig van smaak).

Tomatenslaatje

Helaas had ik geen pluksels bladpeterselie meer in huis (gisteren verse soep van gemaakt, samen met venkel, sjalot en gember) om af te werken en de gepaste finishing touch te geven. Maar volgers-hobbykoks hebben uit zich al de nodige creativiteit in de vingers om de kers op de taart te zetten. Ik twijfel er geen seconde aan.

Tomatenslaatje

Een fruitig licht Italiaans wijntje laat er zich bij smaken…

Tomatenslaatje