Tags

, ,

Mijn moeder deed er de wekelijkse was mee, lang geleden. Het werd verkocht in kleurige kartonnen dozen, kleine verpakkingen, maar ook van die reuze-grote. Toen marketing pril vorm begon te krijgen, zaten er vaak speelgoedjes bij. Kleine plastic domme dingen, zoals autootjes en helikoptertjes waarvan de wieken niet draaiden. De krengen geurden eeuwig naar waspoeder, en waren hoe dan ook fijn om mee te spelen.

Op de markt van Ledeberg deze morgen een nieuw fruit- en groentekraam ontdekt, alles lag er blakend vers bij. De montere verkoper had sluik, donker haar en diepbruine ogen, dus ik liet me iets meer dan anders verleiden. Tot de asperges (“de beste, mijnheer? Tuurlijk wel), eikenbladsla, krachtig groene pijpajuintjes en onwaarschijnlijk weelderige bladpeterselie. Persil dus, maar van een totaal andere origine dan voorgenoemd.

Bladpeterselie vind ik veel aangenamer dan de harde krulpeterselie. Rijker van smaak, zowat nootachtig, en een ware oppepper voor elk slaatje of soep. Of brood? Waarom ook niet. Ooit ergens in een Frans bakboek iets gelezen over “pain au persil”, maar daar zal waarschijnlijk net zo goed een stevige hand look bij gezeten hebben, de Fransen kennende.

Omdat mijn fiets er voor zorgt dat er dagelijks stevig wat calorieverbruik is, omdat het toch wel een flinke wandeling is naar de markt van Ledeberg, omdat het morgen maandag is, omdat ik deze ochtend noodgedwongen een rogge-rozijnenbroodje aan het kraam van de norse meneer kocht, omdat het just in time begon te regenen toen ik met mijn fietske thuiskwam en, last but not least, omdat het blogje toch niet helemààl mag verkommeren: broodjes in de oven!

Basisdeeg

 • 600 gr 10-granen van De Troch (toch nog altijd mijn voorkeur, eerlijk toegegeven)
 • 320 ml lauw water
 • 13 gr droge gist
 • 1 EL rietsuiker
 • 50 gr lijnzaad
 • 13 gr oceaanzout
 • 2 EL Ghee

1) Broodje krenten en gekonfijte citroen

250 gr krenten en 50 gr fijngesneden gekonfijte citroen (van de markt) een uurtje laten weken in lauw water met een scheutje rum en wat vanille-essence. Goed laten uitlekken, droogdeppen met keukenpapier en licht bestrooien met bloem.

Rol het deeg na de tweede rijs tot een flap van ongeveer 1 cm en strooi er de rozijnen over. Rol het in de lengte op, bol het, en vorm het langwerpig. Schik in een bebloemde cake-vorm voor de tweede rijs.

Persil

3) Broodje persil

Breng op kamertemperatuur:

 • 50 gr groene olijven
 • 50 gr gerookte spekblokjes
 • 50 gr harde kaas, in fijne julienne gesneden (Parmezaan, Farmhouse Cheddar…)
 • Een handvol fijngehakte bladpeterselie

Ga op dezelfde manier te werk als voor het krentenbroodje en schik eveneens in een langwerpige cakevorm voor de tweede rijs.

Persil

Bak gedurende 45 minuten in een vochtige oven, startend op 250 graden, onmiddellijk verlagen naar 220 graden.

Daar morgen een fris slaatje van eikenblad en vaste, bloedrode vleestomaten bij, opgewerkt met een vinaigrette van magere schepkaas en wat pijpajuin, en de werkweek kan stevig van start gaan.

Persil

En de krenten-versie is voor Vroni, het is immers té lang geleden dat ze nog eens een degelijk Vlaams broodje gesmaakt heeft….

Persil

Persil

PS: Mijn vriend Jan uit Singapore stuurde me een paar fotootjes vanop The Conflict Islands, kwestie van in de juiste mood te blijven. Véél kan ik er niet over zeggen, begrijpelijk waarschijnlijk. Of toch: some people have all the luck. En wij maar super blij zijn met ons lenteweertje en 18 graden.

Conflict Islands

Conflict Islands

Conflict Islands

De Chansààààààr !