Tags

, , ,

Aan allen een vrolijke en zalige Pasen. Laat me daar maar mee beginnen. Klokgelui, paashazen, gekleurde al dan niet gekookte eitjes, chocolade exemplaren gevuld met praliné, pistaches, vanillecrème, hazelnoten of ganache, je kan het zo gek (en calorierijk) niet bedenken of je komt ze dezer dagen wel ergens tegen. Jammer dat er geen gebakken paaseieren bestaan, dàt lijkt me nog eens wat. Maar goed, vijgen heb ook zoiets “paas-achtig”

Vijgen en amandelen

Zalig lang weekend, en ik hou me hondetrouw bij mijn broodjes en zowat bezig zijn in het atelier, dat is het veiligst en ook het leukst.

Om mijn eigenste Pasen wat luister bij te zetten, ben ik naar de markt van Ledeberg gestapt, om aldaar alweer wat heerlijkheden te verzamelen. Praatje gemaakt met de notenboer, de meneer van de geitenkaasjes (www.devollemaan.be) en me laten verleiden aan het groentekraam (wat niet zo moeilijk was) door de prachtige asperges, bladpeterselie, eikenbladsla en rucola. De gekwiekste doch allercharmantste verkoper prees de verse aardbeien aan (“Belgische en gisteren geplukt, super!”) dus die mochten er wel bij.

Hier en daar een gezellig klapken gedaan met omstaanders en kramers, en zelfs het blogadres van La Toille op een paar plaatsen achtergelaten. Zag ik daar ergens gezonde belangstelling…? Lonkt daar een nieuwe horizont?

Maar goed, dit is een blogje over brood, en de oogst moet verwerkt worden. Ben nogal honkvast op het gebied van de deegbereiding de laatste tijd: 10 granen De Troch, verrijkt met Chia-zaadjes dit keer, en af en toe ook was gebroken lijnzaad of sesam. Smaakverrijkend en gezond, maar ook lekker. En Maldon smoked sea salt, da’s ook nieuw in het assortiment.

Een klassieker (en een van mijn favorieten om mee te beginnen) een Pain Chorizzo in de oven, met wat pijpajuin (viel blijkbaar in de smaak bij mijn chère et tendre clientèle) en vier teentjes look, super fijn gehakt. En een beetje paprikapoeder, om het zo wat bitsig te maken.

Chorizzo

Voor bij de gerijpte crotins van De Volle maan, is er vijgenbrood (het is Pasen voor iets) met grof versneden gebleekte amandelen.Iets feestelijker en met een zoete toets, mag wel eens.

Crotin

Crotin

Een derde (op bestelling) de Italiaanse toer op: Coppa, Italiaanse ham, Spinata Romana, oude Parmezaan en vers gescheurde blaadjes basilicum. In groot formaat, broodje van pakweg 1,250 kg alstemblieft. Er zal eten aan zijn.

Coppa

De verzoekster van dit broodje is zwaar in een Italiaanse mood, want er moest er nog eentje bij met half zongedroogde tomaatjes, groene en zwarte olijven, gegrilde pijnboompitten en verse Rozemarijn.

DSCN6180

Ik mag zonder liegen volmondig toegeven dat er hier diverse doch overheerlijke bakgeuren door het huis zweefden, en dat er intens doch deugddoend gebakken werd.

Een smakelijke en vrolijke Pasen, laat het ons geweten hebben.

Ingrediënten