Tags

, ,

Deze week niet echt veel tijd gehad om met het blogje bezig te zijn, wat ik – en sommigen met mij? – wel betreur. De werkende week, of de werkweek, maakt niet uit, baart enkel tijdstekort als het op leukere dingen aankomt. Zoals gaan fietsen, een boek lezen, muziek luisteren of bezig zijn in de keuken met allerlei mogelijke preparaten, brood op kop uiteraard. En gewoon aan de slag met wat er in huis is.

Carpaccio sardines

Kort op een rijtje, het is nu eenmaal vrijdagavond en dus mag het iets later worden. Blogging time!

Een broodje met Farmhouse Cheddar, een tweede met groene en zwarte olijven en pijnboompitten

Zéér geslaagd (het was nog niet echt afgekoeld of Vroni was al met de olijven-versie weg). Nochtans een super klassieke deegbereiding: meergranen, 55% water en 13 gram zout. Haast traditioneel pur sang te noemen, bij manier van spreken. Maar er een 5 gr “Lieveto Pane degu Angeli” bij gedaan, een gedroogde gistmengeling die nogal ingezet wordt “per dolci” zoals Panetone en ander vederlicht Italiaans gebak. Volgens ik het goed begrijp zit er wat bicarbonaat in, en dat scheelt bij het rijzen natuurlijk.

Farmhouse / olijvenFarmhouse / olijvenFarmhouse / olijven

Carpaccio van vleestomaten met sardientjes

Ofte: niks in huis na de dagtaak en dan maar proberen om restjes uit de koelkast om te toveren tot een smakelijke “hause”. Snij een grote vleestomaat flinterdun met een demi-chef en beleg er een groot bord mee. Besprenkel met olijfolie, het sap van een halve limoen en wat grof zout. Neem een beter merk sardines uit blik (overigens bijzonder heilzame vermelding in de voedingswaardetabel) en meng voorzichtig met wat pijpajuin, een halve verse witte ui en een KL fijngesneden pepertjes.

Carpaccio sardinesCarpaccio sardines

Werk af met een schijfje limoen en serveer goed koud.

Salade Farfalle met gember, koriander en tonijn.

Dit is echt wel héél pittig. En makkelijk. Kook de farfalle beetgaar in licht gezouten water met wat olijfolie en laat volledig afkoelen. Neem zowat 4 EL olijfolie, 2 EL zachte azijn (witte Balsamico) een schep mosterd en meng stevig door mekaar. Snij een halve rode en een halve witte ui in fijne snippers. Doe hetzelfde met een flink stuk verse gember, hak een bos verse koriander zeer fijn. Een 8-tal radijsje in kleine partjes snijden. Voeg bij de vinaigrette en roer goed. Op smaak brengen met grof zout, peper (of rode chili). Zet ijskoud weg.

Tonijn uit een glazen bokaal – er is geen betere – zachtjes met een vork mengen door de vinaigrette en opnieuw goed laten afkoelen.

Salade FarfalleSalade Farfalle

Salade Farfalle

Vers uit de oven: groot spelt-rogge-brood

450 gr witte spelt, 150 gr rogge, 350 ml lauw water, 13 gr zout, 1 KL suiker en 40 gr verse, malse boter. 11 gr gedroogde gist en ja, opnieuw 5 gr van het engelengist. Een hemels, soepel deeg – waarbij het een beetje zoeken is naar de juiste vochtbalans, maar dat valt wel mee. Na de tweede rijs en het platslaan er zo’n 100 gr reepjes gerookte bacon door het deeg gewerkt, om geur en smaak wat op te trekken. 4 keer omslaan en stevig met spelt-bloem bewerken, alvorens in de grote blauwstalen bakvorm verder te laten rusten, rijzen en 45 minuten te bakken in een oven van 230 graden.

Het is een broodje voor Peter. Hij is een beetje ziek, wat betekent dat er toch iémand voor wat stevige food op de plank moet zorgen. Geen tarwe dit keer dus, maar de moeilijkere graansoorten die rijk zijn aan vezels en degelijke voedingswaarden. Daar kan je alleen maar vlug weer fit en monter van worden.

Spelt - RoggeSpelt - Rogge

Spelt - RoggeSpelt - Rogge

Vlug er terug bovenop Peter!