Tags

, ,

Kijk maar eens door het raam, de “die hards” onder ons die nu gaan fietsen zijn echt wel hele straffe gasten of madammen, en dat ben ik niet. Wel veel goesting om het stalen ros van stal te halen, maar bij nader inzien dan toch maar niet.

Gisteren Socrates, vandaag Einstein: “Sometimes it makes me hazy: am I, or are it the others who are crazy?”. Iets om over na te denken, wat je al even goed kan doen terwijl je wat broden bakt. Misschien zelfs lichtelijk “crazy” broodjes deze keer, maar wie niet waagt niet wint. Enfin, dat laatste heb ik alleen maar van horen zeggen.

Sinds mensenkennis gedragen zout en gist zich nogal vijandig ten opzichte van mekaar, dààr hebben we inmiddels al leren mee leven. Dat rogge een moeilijke graansoort is om te verwerken – wat mij betreft althans – valt elders op dit blog vast te stellen in de gepleegde literatuur ofte hoe lastig ik het vind om eindelijk eens dat perfecte roggebroodje te bakken – alle kookboeken en duusd richtlijnen ter zake ten spijt. En toch, toch zal het me ooit eens lukken. Niet vanavond, maar ooit dus.

We houden het sportief (zie het waaien en regenen buiten) in het huiselijke cocon en proberen de rogge én het zout tot een klein huwelijk te dwingen – met of tegen de goesting. Uithuwelijken dus, niet bepaald behorend tot onze eigenste geciviliseerde (?) cultuur, maar binnen het besloten bakkersatelier is geen experiment te driest. En ik wou al langer dan vandaag zo eens wat pittig-zout proberen, maar dan zonder kaas of olijven of andere dominerende, straf door smakende ingrediënten.

Roggebroodjes Fleur de SelRoggebroodjes Fleur de Sel

Roggebroodjes “Fleur de Sel” en maanzaad (why not?)

 • 400 gr witte bloem Borsa, fijn gezeefd
 • 200 gr rogge Borsa, fijn gezeefd
 • 1 KL rietsuiker
 • 15 gr gedroogde gist
 • 350 ml lauw water
 • 40 gr verse polderboter, mals en in blokjes
 • 3 KL cacaopoeder, fijn gezeefd
 • 15 gr fijn oceaanzout
 • 50 gr maanzaad
 • 10 gr grof Fleur de Sel
 •  Meng de gezeefde bloemsoorten met gedroogde gist, de cacao en de maanzaadjes goed door mekaar
 • Start het kneden met het water en als dit wat “opgenomen” is, voeg meteen de blokjes malse boter toe
 • Na ongeveer zes minuten het oceaanzout
 • Kneed 12 minuten in de robot, haal de deegbal van de haak en kneed nog enkele minuten stevig door met de hand
 • 15 minuten vochtig rusten, 30 minuten rijzen
 • Sla het deeg plat, verdeel het in twee helften, strooi er voorzichtig de gros sel over en vorm, afgewerkt met wat bloem
 • Schik in de ingevette blauw stalen bakvormen, snij het overdwars op 1 cm in.
 • Laat 10 minuten rusten, daarna 60 minuten rijzen.
 • Bak op de gekende manier: 230 graden, in een oven met water, gedurende 35 minuten.
 • Ontvorm onmiddellijk en laat afkoelen op een rooster

Roggebroodjes Fleur de SelRoggebroodjes Fleur de SelRoggebroodjes Fleur de Sel

Status: Wie, oh wie, wil er eentje voor bij een stukje kaas, een tomatensalade of gewoon met wat geplette sardientjes en zwarte peper erop? Gezien de weersomstandigheden, enkel afhaling mogelijk.