Tags

,

Toch nog vlug even iets op het blogje zetten – mijn baksels en foto’s beginnen zich op te stapelen, tijd om te bloggen is hetgeen me in hoofdzaak ontbreekt.

Vorig weekend bijvoorbeeld een donker tarwebrood gebakken, rijk voorzien van groene en zwarte olijven en… zwarte peperbolletjes. Een probeersel, maar persoonlijk vond ik het bijzonder smaken (het was op twee dagen op). Heb er eentje weggegeven, en ook uit die hoek niets dan smekkende commentaren. Altijd plezant.

Ik ben toch weer terug naar “mijn rogge” aan het neigen, het blijft zoals al vaker gezegd DE grote uitdaging om het zo puur mogelijk te bakken, maar we doen het stapje per stapje, als met tere balletschoentjes aan. En vermits deze webstek toch wel wat dienst moet doen als eigen archief en dito receptenboek, voor het nageslacht vereeuwigd:

Rogge met havervlokken

  • 200 gr zuivere rogge (Borsa)
  • 400 gr donkere tarwe (Soubry)
  • 150 gr havervlokken uit de natuurwinkel
  • 16 gr gedroogde gist
  • ½ EL suiker
  • 40 gr boter in kleine blokjes
  • 14 gr zout
  • 350 ml lauw water

Rogge-haver

Wat te verwachten was: een vrij moeilijk deeg, de robot kreeg het niet mooi egaal – waarschijnlijk was de combinatie rogge/haver er net wat te veel aan. Dus verder met de hand gekneed, lekker traditioneel (en bijzonder doeltreffend om wat te ontstressen na een werkdag – moet ik meer gaan doen).

De rijstijden wat ingekort (1ste rijs 20 minuten, 2de rijs 45 minuten), op die manier werkt het gist beter verder in de oven, heb ik de indruk. En de “coupe saucisson” gegeven vlak voor de tweede rijs, da’s altijd veiliger.

Rogge-haverRogge-haver

De oven in op 210 graden, daarna 10 minuten opgehoogd naar 240, en terug naar 210, allemaal samen 35 minuten. Met tussenpozen drie keer voorzien van stoom door middel van de plantensproeier, om het goed te laten korsten. Yes!

Rogge-haverRogge-haver

Wat allemaal samen resulteerde in twee vaste, mooi gevormde, donkere en gezonde broodjes. Beetje polderboter en een stukje brokkelkaas “Vieux Présent” erbij, is alles wat het vraagt om lekker te lunchen.

Call me modesty: dit vond ik een van mijn betere…

Rogge-haverRogge-haver