Tags

Het is te zalig-zomers om over brood te schrijven (hoewel er op dit eigenste ogenblik alweer twee exemplaren gezellig liggen te rijzen – temperatuur is nu echt wel ideaal voor dat soort dingen). Niet alleen om te rijzen, ook voor ander zonneklaar keukenplezier, in navolging van het marktaanbod: wat bijvoorbeeld gedacht van nog eens een fris, pittig, creatief slaatje?  Eenvoudig en vlug te bereiden, alle ingrediënten meestal bij de hand (of ten overvloede op de markt..), low budget, geen ingewikkelde receptuur en lekker als bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht, voor de gezonde jongens (en meisjes natuurlijk) onder ons.

Om mijn eigen 21ste juli en start van de zomer gepast in te zetten, had ik er ook nog een koude penne-salade bijgemaakt, met weliswaar een iets moeilijker recept. Eerst een warme bereiding maken met verse chorizo en vleestomaten, een nacht laten afkoelen en dan verder opwerken met zuur en zout en verse groentjes. Beschrijving volgt een andere keer wel. Nu eerst de komkommertjes:

  • Schrob een mooie groene komkommer goed schoon maar schil hem niet
  • Snij hem overdwars in twee helften, en haal er met een koffielepel de zaadjes uit
  • Snij in lamellen van ongeveer een halve centimeter
  • Besprenkel met wat betere olijfolie, een héél klein beetje zachte azijn en een mespunt grof zeezout
  • Verwijder de zaadjes van een rode chilipeper en versnipper het vruchtvlees zeer fijn
  • Doe dat eveneens met twee lente-uitjes (met groen erbij), een halve groene en halve rode paprika (ontdaan van de zaadlijsten)
  • Voeg een koffielepel fijn korianderpoeder toe (of verse, als die in huis is), een flinke eetlepel maanzaadjes en een flinke lepel zonnebloempitten
  • Meng alles goed door mekaar en zet enkele uren koud weg in een gesloten terrine of afgedekt met plastic folie

komkommer met maanzaadkomkommer met maanzaad

Door het gebruik van heel weinig azijn, komen de smaken van alle ingrediënten beter tot hun recht, wees alleen wat voorzichtig met de chili, want die kan hard van leer gaan. Tenzij het eens écht pittig mag zijn, uiteraard. Slechts een héél klein beetje zout zorgt er dan weer voor dat de komkommer niet gaat “garen” of water afgeven, maar wel mooi vast en knapperig blijft.

komkommer met maanzaad

Toch een leuke start van de zomer, niet? Vergeet bovenal niet een kruidig wit wijntje vooraf stevig koel te zetten!