Tags

Het had geraffineerder en behoorlijk verfijnder geweest met wat dunne schelletjes licht gerookte zalm of zelfs blanke heilbot, maar goed, dat heeft een mens op een doordeweekse woensdagavond zo maar niet in huis natuurlijk.

Receptje mag dus dienen als basis, door elke keukenprins of dito prinses verder af te werken naar eigen smaak en believen. Maar de “fond” zit echt wel goed, vooral door de zachte smaak van de asperges en de milde vinaigrette. Zet daar iets zilt of zacht gerookt bovenop – waarom zelfs niet wat krokant gedroogde flinterdunne Parma – en de toon als voorgerechtje voor wat nog komen moet, is geheid gezet.

Groene asperges

Schil ze licht met de dunschiller, al moet dat niet echt. Het scheelt in de bereidingstijd: hooguit 10 minuutjes stomen maakt ze knapperig beetgaar.

Peterselie-vinaigrette

Betere olijfolie, een KL zachte mosterd, twee KL vloeiende honing (appelbloesem in dit geval), een snuif Fleur de Sel en enkele druppels witte Balsamico-azijn. Een handvol (goed gespoelde!) krulpeterselie erbij en daar dan staafmixer in, tot je een hemels groene emulsie krijgt.

Samenstelling

  • Schik de jonge sla “jeunes pouces” (liefst geen “andive”- of kropsla) in een kom en sprenkel er enkele druppels olijfolie en wat citroenazijn over. Niet te veel, gewoon om het blad wat glanzend smaak te geven.
  • Wentel de vers gestoomde, warme asperges, in stukjes van ongeveer 4 cm gesneden, door de vinaigrette en brokkel er wat Feta-kaas over.
  • Meng goed en schep lauw-warm over de salade.

Lauw slaatje groene aspergesLauw slaatje groene aspergesLauw slaatje groene aspergesLauw slaatje groene asperges

Werk af naar eigen creativiteit en/of goeddunken, zoals gesteld (met uitzondering van ansjovis, want dat lijkt me als dominante smaakmaker toch wel nét iets van het goede teveel…)

Op die manier: wat kleur voor een regenachtige zomeravond. (En als het morgen nog zo regent: olijvenbrood in de oven!)