Tags
Kantoordagen mogen me niet té lang zijn, daar word ik kregelig van, erger nog, ronduit lastig. Dan moet er ’s avonds iets gebeuren of het gaat de foute richting uit. Bakken of fietsen, maakt niet uit, maar één van de twee zéker. Het was een dermate kregelige dag dat ik meteen beiden aanpakte. Merci Trekkie.
Gezien de beperkte tijdsduur (door het drukke avondprogramma – wat gaat dat volgende week geven?) een vrij eenvoudig doch super elegant brooddeegje samengesteld. Had nog gedacht aan boterkoeken, maar da’s voor een volgende keer, eens als ik wat meer bijgeschoold ben in de finesses van het vak en tot de fine fleur van de boulangers Gantois zal behoren 🙂
Met boekweitmeel had ik nog nooit gebakken, dus ik plukte het over laatst een beetje achteloos uit het winkelrek. “hmm, ‘ns proberen”, was de enige gedachte die iets of wat stichtend opkwam. Er moet toch wat anders mee te bakken zijn dan boekweitpannenkoeken? (*) En aldus geschiede.
Door de mengeling met witte spelt en ruim lauw water, ontstaat er een uitzonderlijk elastisch deeg, het deed zelfs zowaar aan een bal mastiek denken toen het van de kneedhaak gehaald werd (helaas geen foto van genomen, in het vuur van de strijd). Leuk, een tarwe-loze bakavond.
Recept
- 200 gr boekweitmeel
- 500 gr witte spelt
- 350 ml lauw water
- 15 gr droge gist (Bruggeman)
- 40 gr nét gesmolten boter
- 13 gr zout
- 1 EL rietsuiker
Om een zoete toets erin te krijgen (het moet niet altijd zout en pikant zijn)
- Broodje I: 200 gr gedroogde bosbessen
- Broodje II: 150 gr bakrozijnen en 100 gr gebrande hazelnoten
Werkwijze
- Zeef zowel de speltbloem als het boekweitmeel
- Meng er de suiker en de droge gist door
- Voeg langzaam het lauwe water toe
- Eens het deeg begint vorm te krijgen, het zout en daarna de boter toevoegen
- Ongeveer 10 minuten kneden in de robot, daarna nog een tweetal minuten stevig artisanaal met de hand
- Opbollen en 10 minuten laten rusten
- Eerste rijs: 20 minuten (!)
- Sla het deeg plat en verdeel in twee gelijke helften
- Voeg, voor het rekken en omslaan, de ingrediënten toe zodat ze goed verdeeld zijn in de deegmassa
- Bol op, vorm langwerpig, wrijf goed in met boekweitbloem en schik in de beboterde en bebloemde blauwstalen bakvormen
- Laat ruim 90 minuten rijzen (zodat je ondertussen kan gaan fietsen)
Afbakken in een oven van 220 graden, voorzien van stoom, de temperatuur de laatste 10 minuten naar 200 graden brengen.
Status: Voor liefhebbers van stevige, vaste broodjes, ze zijn vrijdag 29/08 vrij af te halen door wie er zin in heeft, tussen 09h00 en 16h00. Wie eerst komt, eerst maalt. Sms of bellen voor reservatie wordt aanvaard. Geen kaarten.
(*) Met krokant gebakken spekjes en Haspengouwse perenstroop. Super!
Dat zal wat worden vanaf volgende week als ons aller Danny zijn nieuw verworven kennis uitprobeert. De gentenaars zullen Bloch niet meer missen. Veel succes Danny, ik zal maandagavond zeker aan je denken en weer jaloers zijn op al je vrienden en vriendinnen die weer verwend zullen worden. Helma voor jou hetzelfde.
Veel succes bij de start van de nieuwe artisanale opleiding. Je zult moeten blochen..
Hoelang is de baktijd aub en kan je er kleine bolletjes van maken?
Grts jurgen
Jurgen, dank voor je bezoek aan mijn blogje. Broodjes in bakvormen H6xL19xB13 met 250 à 400 gr deeg laat ik meestal 30 tot 35 minuten in de oven. Van het spelt- en boekweitdeeg kan je zeer zeker tafelbroodjes maken. Steek van het hoofdeeg stukken van +/- 80 gr, duw plat en bol ze op tussen duim en wijsvinger. Met het slot naar beneden op de bebloemde bakplaat en zowat 15 minuten op 210 graden bakken. Rol ze vooraf even door wat witte bloem en aardappelmeel (voor de artisanale “look”) en knip ze bovenaan in met een schaar. Gebruik voor dit deeg voldoende vloeistof, anders wordt het te droog.
Succes! (Laat me weten of ze gelukt zijn, dan kom ik ze eens proeven in je restaurant).