Tags

,

Kantoordagen mogen me niet té lang zijn, daar word ik kregelig van, erger nog, ronduit lastig. Dan moet er ’s avonds iets gebeuren of het gaat de foute richting uit. Bakken of fietsen, maakt niet uit, maar één van de twee zéker. Het was een dermate kregelige dag dat ik meteen beiden aanpakte. Merci Trekkie.

Gezien de beperkte tijdsduur (door het drukke avondprogramma – wat gaat dat volgende week geven?) een vrij eenvoudig doch super elegant brooddeegje samengesteld. Had nog gedacht aan boterkoeken, maar da’s voor een volgende keer, eens als ik wat meer bijgeschoold ben in de finesses van het vak en tot de fine fleur van de boulangers Gantois zal behoren 🙂

Met boekweitmeel had ik nog nooit gebakken, dus ik plukte het over laatst een beetje achteloos uit het winkelrek. “hmm, ‘ns proberen”, was de enige gedachte die iets of wat stichtend opkwam. Er moet toch wat anders mee te bakken zijn dan boekweitpannenkoeken? (*) En aldus geschiede.

Door de mengeling met witte spelt en ruim lauw water, ontstaat er een uitzonderlijk elastisch deeg, het deed zelfs zowaar aan een bal mastiek denken toen het van de kneedhaak gehaald werd (helaas geen foto van genomen, in het vuur van de strijd). Leuk, een tarwe-loze bakavond.

Spelt- en boekweitSpelt- en boekweit

Spelt- en boekweit

Recept

 • 200 gr boekweitmeel
 • 500 gr witte spelt
 • 350 ml lauw water
 • 15 gr droge gist (Bruggeman)
 • 40 gr nét gesmolten boter
 • 13 gr zout
 • 1 EL rietsuiker

Om een zoete toets erin te krijgen (het moet niet altijd zout en pikant zijn)

 • Broodje I: 200 gr gedroogde bosbessen
 • Broodje II: 150 gr bakrozijnen en 100 gr gebrande hazelnoten

Werkwijze

 • Zeef zowel de speltbloem als het boekweitmeel
 • Meng er de suiker en de droge gist door
 • Voeg langzaam het lauwe water toe
 • Eens het deeg begint vorm te krijgen, het zout en daarna de boter toevoegen
 • Ongeveer 10 minuten kneden in de robot, daarna nog een tweetal minuten stevig artisanaal met de hand
 • Opbollen en 10 minuten laten rusten
 • Eerste rijs: 20 minuten (!)
 • Sla het deeg plat en verdeel in twee gelijke helften
 • Voeg, voor het rekken en omslaan, de ingrediënten toe zodat ze goed verdeeld zijn in de deegmassa
 • Bol op, vorm langwerpig, wrijf goed in met boekweitbloem en schik in de beboterde en bebloemde blauwstalen bakvormen
 • Laat ruim 90 minuten rijzen (zodat je ondertussen kan gaan fietsen)

Afbakken in een oven van 220 graden, voorzien van stoom, de temperatuur de laatste 10 minuten naar 200 graden brengen.

spelt- boekweitspelt- boekweit

spelt- boekweitspelt- boekweit

Status: Voor liefhebbers van stevige, vaste broodjes, ze zijn vrijdag 29/08 vrij af te halen door wie er zin in heeft, tussen 09h00 en 16h00. Wie eerst komt, eerst maalt. Sms of bellen voor reservatie wordt aanvaard. Geen kaarten.

(*) Met krokant gebakken spekjes en Haspengouwse perenstroop. Super!