Tags

,

Een super bakles gehad vanavond. Twee deegsoorten die redelijk dicht bij mekaar aanleunen en zelfs al een beetje vertrouwd waren, maar door techniek en manipulatie onwaarschijnlijk geslaagd brood gaven. Zuiver witte tarwe (Bakkershuis) weliswaar.

Vooral het kneden: met de hand. En dat werkt indrukwekkend veel beter, ik denk dat mijn Kenwood hier in huis er binnenkort een beetje werkloos gaat bij staan. Het is gewoon ànders, op alle gebied. Warm soepel deeg wat zich tot op het randje van het brute laat slaan, kneden en vooral vormen. Het ging er aan toe zoals in dit filmpje.

Vandaag de vormtechniek geleerd voor sandwiches, daarna omgevormd tot de pizzabroodjes. Met één hand kleine bolletjes maken en opbollen, platte hand, duim en wijsvinger, vlakken, vouwen, in één beweging met de muizen van de handen een sandwich vormen. Grandioos.

PizzabroodjesPizzabroodjesPizzabroodjes

Melkbrood idem dito, mooi gevormd en dan helemaal niet zachtaardig in een cakevorm, twee deegballen naast mekaar. En ik die vroeger (hoor mij) niet voorzichtig genoeg kon zijn met mijn gerezen deeg…

MelkbroodMelkbroodMelkbrood

Het is nu wat te laat op de avond voor de receptjes, maar ik vul ze binnenkort zeker aan op deze pagina, want beter en lekkerder dan van bij de beste bakker van’t stad – al zeg ik het zelf.

Great baking, dat was het vanavond. Enne… nu niet voor het ’t een of ’t ander, maar ik kreeg meermaals complimenten van de juf voor mijn kneed- en vorm- en rijswerk. Fier als een gieter 🙂

Update 09/09/2014 : recepten

Melkbrood (twee kleine broodjes)

 • 360 gr witte bloem, gezeefd
 • 1 volledig ei
 • 20 gr verse gist
 • 25 gr witte griessuiker
 • 160 ml volle of halfvolle melk, koud
 • 8 gr fijn zout
 • 35 gr malse boter
 • 1/2 KL broodverbeteraar (poeder)
 1. Bloem kratervormig schikken op het werkblad, in het midden het ei en de verbrokkelde gist. Aan de buitenrand de suiker (mag niet in aanraking komen met het verse ei), de broodverbeteraar en het zout. Van binnen naar buiten mengen en de melk toevoegen. Eens het deeg vorm begint te krijgen, de boter verdelen en verwerken. Minstens 10 minuten “warm” kneden tot een glad en soepel deeg.
 2. Half uurtje afgedekt (handdoek, folie) laten rijzen
 3. Deeg plat slaan en bovenaan, links en rechts ongeveer 3 cm naar binnen vouwen. Oprollen en in twee gelijke helften verdelen. Deze delen opbollen en met de hand vormen, slot naar beneden. Gebruik hiervoor zéér weinig bloem. Naast mekaar schikken in een beboterde/bebloemde cakevorm en bovenaan licht plat duwen met de vlakke hand. Ongeveer 45 minuten laten rijzen.
 4. Bestrijken met opgeklopt ei en afbakken in een oven van 200 graden – stoom is niet echt nodig.

Pizzabroodjes (8 porties)

 • 400 gr witte bloem
 • 20 gr gist
 • 1 eierdooier
 • 200 ml water op kamertemperatuur
 • 25 gr margarine
 • 5 gr broodverbeteraar, in poedervorm
 • 8 gr zout

Zelfde bereidingswijze voor het deeg

 1. Verdeel na de eerste rijs het deeg in 8 gelijke porties en bol die met één hand gelijkmatig op, tot er onderaan geen sluiting meer zit. Schik ze meteen onder een handdoek en vorm ze daarna tot een sandwich:
 2. Druk het bolletje plat met de vlakke hand en vorm het ovaal
 3. Plooi bijna in twee, de bovenste rand op de onderste. Druk de randen aan met de vingertoppen
 4. Rol het deeg in één beweging naar je toe door een lichte buitenwaartse druk op de muizen van de hand te zetten, zo krijg je de puntige sandwichvorm
 5. Snij ze aan de bovenzijde overdwars één centimeter in en schep er een KL vulling (*) in. Dek af met bakpapier en een keukenhanddoek en laat 20 rijzen
 6. Bestrijk met opgeklopt ei, bestrooi met wat (Gruyère of andere)kaas en bak 20 minuten af in een oven op 200 graden

Vulling

Wees creatief: bolognaise met look, spinazie met Feta, olijventapenade, tomatensaus met ui en tonijn…