Tags
Wat geoefend in mijn bakkersateliertje vanavond, zo gaat dat nu eenmaal onder het studentenvolkje – waar ik me als overjarige knar nog gewaag toe te rekenen. Praktijk op school, thuis verder uitproberen en zien wat het geven zal. En ja, in de klas lijkt het allemaal wel makkelijk geklaard als de juf het voordoet, thuis is het toch lichtelijk moeilijker.
Hoe dan ook, ik heb mijn best gedaan, en daar gaat het om. Of niet?
Het deeg van het melkbrood uit Les II volledig, maar dan ook vol-le-dig zelf met de hand gekneed, volgens de regels van de kunst, met alle ingrediënten netjes op de juiste startpositie (zout en suiker vanbuiten, ei en gist vanbinnen), stilaan opbouwen, de volle melk en de boter stapsgewijs toegevoegd, met één hand roeren (de andere proper houden…) en samengesteld tot de massa vaster werd en dan ruim 15 minuten stevig doorgekneed. Gelijk een echte. Deugddoende, ontspannende labeur, want door kracht en warmte krijg je een dermate glad en soepel deeg dat het een streling is voor het oog. “Het moet rekken als een zeemvel“, zegt de juf. Sparen voor een nieuwe Kitchenaid heb ik vanavond finaal opgegeven.
Na een eerste, mooie rijs van zowat 30 minuten de weegschaal erbij: 725 gram, da’s flink! Platslaan en oprollen volgens de nieuw aangeleerde methode (twee randen naar binnen, de bovenste erboven op en oprollen). Porties afsnijden van ongeveer 65 gram elk. Stukjes netjes opbollen, platdrukken, plooien en in de befaamde muisbeweging met twee handen tot sandwich-vorm rollen. Leuk – al zit de complete “coole” behendigheid er nog niet helemaal in, de “naden” moeten er immers volledig uit om perfect te zijn.
Tweede rijs van 45 minuten, netjes geschikt op de bakplaat. Daarna inborstelen met opgeklopt ei en de oven van 200 graden in voor zowat 20 à 25 minuten, dit keer met alleen maar een heel klein beetje water in de onderste ovenschaal. Als de broodjes te snel bruin worden (door het ei), gewoon een vel aluminiumfolie er bovenop (tips and tricks).
Laten afkoelen op een rooster.
Mmmm, morgen een sandwichke met kaas als lunch 🙂
PS: Het is algemeen geweten dat ons Vroni de zaken soms (om niet te zeggen altijd) nogal grootschalig ziet. Heeft ze nu toch wel dit eigenste, onderhavige, modeste, pietluttige blogje ongevraagd in de promotie gezet in een heuse Knack Weekend-campagne zeker? Oh overmoedige ijdelheid, maar tous comptes faits: why not? La Toille voor de leeuwen in “Weekend Blog Awards”, tss tss tss, waar moet dat naartoe…
Oooooo Danny die zien er super uit, ik wacht nog wel op je recept, mijn was ook goed gelukt, ik had sachertorte en biscuit met vers fruit. En volgende week is het bruinbrood bakken.
Mijn recepten stuur ik je via mail.
Hallo Helma,
Voor mijn sandwiches heb ik in feite gewoon het recept van het melkbrood gebruikt, alleen het vormen van de broodjes is dus anders. Ze zijn erg luchtig en lekker, echt waar. Ben benieuwd wat je volgende week gaat ervaren, als je met de hand moet gaan kneden in de bakles 🙂 Het is écht niet moeilijk, en je zal merken dat je een totaal ander (lees: beter) deeg krijgt dan in de keukenrobot. Leuk is ook dat het tegelijkertijd heel relax en toch intens is om te doen, het “ontstress-moment” van de dag zeg maar!
Bedankt nog voor je mails en de foto’s: je taarten zien er best wel zéér professioneel (en rijk…) uit 🙂
Dat ga ik zeker proberen ik heb in les 5 die op programma staan maar zolang ga ik niet wachten, ik hoop dat ik zondag de tijd heb.
Ik ben benieuwd naar je recept voor sandwiches in Les 5 Helma, bij ons staat het helaas niet op het programma. Voor de sandwiches die ik gebakken heb, heb ik gewoon het deeg van het melkbrood gebruikt. Was prima, maar ik denk dat “echte sandwiches” nog anders zijn. Ze in één beweging mooi glad rollen en vormen is in feite het moeilijkste, de rest lukt wel. En afdekken met zilverpapier als je ze afbakt, anders worden ze te vlug donker. Hou me op de hoogte en veel succes morgen !
Het is nochtans een heel eenvoudig recept met simpele grondstoffen (de Soubry zelfs meegebracht van de Delhaize…). Koude melk en boter gebruiken, maar het deeg dermate doorkneden dat het lauw aanvoelt (stevige fitness!). En zeker niet te veel stoom gebruiken in de oven, dat scheelt ook heb ik de indruk. Enne, die workshop zal er ooit toch nog eens van komen 🙂
Fijn en naarstig weekend!
Het melkbrood en pizzabroodjes werden met veel hhhmmmm, njammmm en lekkerrrrr onthaald hier ten huize De Geest.
Ik kijk al uit naar dinsdag. Valt het op dat ik mijn dagje kantoor plan, zo net de dag na de bijscholing?
Zo een sandwichke zou ik ook wel lusten…
Het viel me inderdaad op, zo het inplannen van het kantoordagje steevast op dinsdag… Ik vrees dat de Gentse volgers je dat niet altijd in evenveel dank gaan afnemen. Volgende week staat er Cointreau-gebak en chocoladetruffels op mijn lesprogramma, dacht ik, dus zorg er maar voor dat de De Geestjes niet al te veel gegeten hebben tegen dat je ’s avonds thuis komt 🙂 Trouwens Nanne, het is geen “bijscholing” maar een “vervolmaking”, kleine correctie.
tjonge jonge, dat zijn pas sandwichen. Bij de volgende zeiltocht mag je zo’n sandwichen meenemen zodat we niet meer van die Hollandse schuimdingen moeten eten. Nu is Pierre toch een tikkeltje jaloers denk ik.
Wordt voor gezorgd! En het zijn alvast niet zo’n knoerten als mijn koffiekoeken, want die waren toch wat te consistent voor een frisse zeiltocht… Moet dat receptje dringend eens gaan herwerken trouwens. Voor Pierre zal het wel niet zo moeilijk zijn om deze sandwiches na te maken, alleen maar met de hand kneden, dat wel. Vrees dat je keuken er lief gaat uit zien 🙂
De sandwiches zien er professioneel uit. Nu alleen nog proeven om zeker te zijn.
Voorlopig kan ik idd enkel maar mijn eigen overtuigingskracht, fotomateriaal en proef-ervaring in de ronde gooien. Komt binnenkort verandering in!
Indien je semi-professionele proevers nodig hebt voor je superleuke sandwiches ….. 1 adres ….sanderswal ! Mag ik er komen halen ? ( eentje ?) …..
En die vier sandwiches zijn zojuist binnengespeeld met de nodige aandacht voor smaak, vastheid en presentatie door Bea en mijzelf, vergezeld uiteraard door teen en tander ……
En lekker dat ze waren !
Wat dus betekent dat de ganse lading op één dag volledig oep was. Ook hier hebben ze het niet lang uitgehouden, tegen ’s avonds was er geen kruimel meer te bespeuren. Wordt dus herhaald!
ik zou graag bruine sandwiche maken
hoe ozu e te werk gaan ? (een deel volkorenmeel gebruiken, meer water, meer gist ? …)