Tags

Wat geoefend in mijn bakkersateliertje vanavond, zo gaat dat nu eenmaal onder het studentenvolkje – waar ik me als overjarige knar nog gewaag toe te rekenen. Praktijk op school, thuis verder uitproberen en zien wat het geven zal. En ja, in de klas lijkt het allemaal wel makkelijk geklaard als de juf het voordoet, thuis is het toch lichtelijk moeilijker.

Hoe dan ook, ik heb mijn best gedaan, en daar gaat het om. Of niet?

Het deeg van het melkbrood uit Les II volledig, maar dan ook vol-le-dig zelf met de hand gekneed, volgens de regels van de kunst, met alle ingrediënten netjes op de juiste startpositie (zout en suiker vanbuiten, ei en gist vanbinnen), stilaan opbouwen, de volle melk en de boter stapsgewijs toegevoegd, met één hand roeren (de andere proper houden…) en samengesteld tot de massa vaster werd en dan ruim 15 minuten stevig doorgekneed. Gelijk een echte. Deugddoende, ontspannende labeur, want door kracht en warmte krijg je een dermate glad en soepel deeg dat het een streling is voor het oog. “Het moet rekken als een zeemvel“, zegt de juf. Sparen voor een nieuwe Kitchenaid heb ik vanavond finaal opgegeven.

Na een eerste, mooie rijs van zowat 30 minuten de weegschaal erbij: 725 gram, da’s flink! Platslaan en oprollen volgens de nieuw aangeleerde methode (twee randen naar binnen, de bovenste erboven op en oprollen). Porties afsnijden van ongeveer 65 gram elk. Stukjes netjes opbollen, platdrukken, plooien en in de befaamde muisbeweging met twee handen tot sandwich-vorm rollen. Leuk – al zit de complete “coole” behendigheid er nog niet helemaal in, de “naden” moeten er immers volledig uit om perfect te zijn.

Tweede rijs van 45 minuten, netjes geschikt op de bakplaat. Daarna inborstelen met opgeklopt ei en de oven van 200 graden in voor zowat 20 à 25 minuten, dit keer met alleen maar een heel klein beetje water in de onderste ovenschaal. Als de broodjes te snel bruin worden (door het ei), gewoon een vel aluminiumfolie er bovenop (tips and tricks).

MelksandwichesMelksandwiches

MelksandwichesMelksandwiches

Laten afkoelen op een rooster.

melksandwichesmelksandwiches

melksandwichesmelksandwiches

Mmmm, morgen een sandwichke met kaas als lunch 🙂

PS: Het is algemeen geweten dat ons Vroni de zaken soms (om niet te zeggen altijd) nogal grootschalig ziet. Heeft ze nu toch wel dit eigenste, onderhavige, modeste, pietluttige blogje ongevraagd in de promotie gezet in een heuse Knack Weekend-campagne zeker? Oh overmoedige ijdelheid, maar tous comptes faits: why not? La Toille voor de leeuwen in “Weekend Blog Awards”, tss tss tss, waar moet dat naartoe…