Nogal zware les gehad vanavond, zowel letterlijk als figuurlijk. Behoorlijk wat chocolade – mierezoet – leren tempereren, glanzen, smelten, koelen… best niet zo eenvoudig om te verwerken dus.

Als broodjes waren er gelukkig de “boerkens”, dat is de lokale benaming voor “zachte pistolekes met rozijnen”. Een gistdeeg trouwens, en dat lag me wel – meer dan de chocolade, to be honest. Vooral de techniek om de rozijnen netjes en gelijk te verdelen in het deeg voor de tweede rijs was leerrijk. Het deeg “verleggen” heet dat. Onthouden.

Weeral een en ander opgestoken, dat wel. Maar het wordt me toch duidelijk dat brood en al wat er bij hoort me het meest boeit. Waaronder in de bredere zin ook de bereiding van het chocoladecake-beslag op zich trouwens, dat vond ik erg geslaagd.

Chocoladecake met ganacheChocoladecake met ganacheChocoladecake met ganache

Een hoe dan ook een erg voorname factor – wat mij betreft althans – je bent drie uur intens en geconcentreerd bezig, zodat er geen tijd is om aan de dagelijkse besognes en allerhande werktoestanden te denken. En dat, ja dàt, is toch al heel wat.

BoerkensBoerkensBoerkens

Wat fotootjes van de resultaten, zo hoort dat op een maandagavond tegenwoordig… Had in feite liefst van al de broodjes bovenaan op deze pagina gezet, doch na enige aarzeling heeft de chocoladecake het tenslotte toch gewonnen.

CointreautruffelsCointreautruffelsCointreautruffels

Wie had er ooit gedacht dat ik ooit nog Cointreautruffels zou maken…? Edoch: ik zie het me hier thuis niet direct nog eens een keertje te doen!

PS: in Les 6 (of zo) doen we bladerdeeg, heb ik in de syllabus gezien. Dààr kijk ik pas naar uit 🙂