Ook alweer een probeersel, met toch enige beverige hoop of deze taart wel gelukt zal zijn. Enfin, ze ziét er wel geslaagd uit (modesty is my name), maar of ze morgen zo zal smàken is uiteraard een totààl andere zaak.

Een luie taart om eerlijk te zijn, want het bladerdeeg heb ik kant en klaar uit het koelrek van de Delhaize meegenomen, en dan nog afgerekend aan de self-kassa op de koop toe. De ananasconfituur met gember werd enkele weken geleden reeds netjes in bokaaltjes gedaan, dus die stond fris en monter klaar. En de vijftal pruimen van de markt zagen er uit zoals pruimen in de pruimentijd er horen uit te zien: mals, sappig, à point rijp en ongeduldig klaar voor de stoofpot.

Werkwijze

  • Snij de pruimen in grove stukken en stoof ze kort doch hevig gedurende een vijftal minuten met een paar stevige scheppen suiker gaar
  • Voeg er de ananasconfituur bij en laat nog even doorkoken
  • Giet de vruchten door een zeef en bewaar het sap (om bv. gelei van te maken)
  • Maak ondertussen een crème patissière
  • Rol het bladerdeeg uit en leg het in een bebloemde taartvorm. Doorprik de bodem met een vork
  • Schep er de crème patissière in en spatel die egaal
  • Verdeel er de uitgelekte vruchten over
  • Maak een crumble met koude boter, suiker en witte bloem
  • Brokkel de crumble over de taart en bak gedurende 35 minuten in een oven van 180 graden

Crumble pruimen-ananasCrumble pruimen-ananas

Laat een kwartiertje in de taartvorm afkoelen en schuif voorzichtig op een dienschaal.

En afwachten maar wat het morgen geven zal. Bij taart hoort haast per definitie een tasje verkwikkende koffie en een wolkje relaxe sfeer, een combinatie die bijzonder gezellig en lekker uit de hoek kan komen. Mits het home made gebak natuurlijk de hoog gespannen verwachtingen in kan vullen, en uitgerekend dàt kan pas morgen vastgesteld worden…

Crumble pruimen-ananasCrumble pruimen-ananas