Tags

,

Broodjes en gebak die terug gevraagd worden door volgers en proevers, dàt hebben we nu eens graag bij La Toille. En het was al van 9 november 2013 geleden, die ochtendbroodjes met chocolade waar neef Frederik duidelijk een aangename herinnering aan koestert. Een remake zat er dus aan te komen, en een zaterdagavond is ideaal om het recept wat te onderzoeken, licht te wijzigen, kritisch te benaderen en waar mogelijk te verfijnen wie weet, maar dàt laatste zal pas morgen proefondervindelijk kunnen vastgesteld worden.

De kleine 70 gr broodjes zijn leuk en gezellig en presenteren natuurlijk lieflijk in een mandje op de zondagse ontbijttafel. Toch vond ik dat dit deeg wat meer volume nodig had, omdat je er dan met een scherp mes sneetjes kan van snijden, smakelijk degusterend voorzien met een laagje betere beste en koude boter. Vandaar dat de porties – ook al uit experiment – wat groter, forser zeg maar, werden.

The final touch, afwerken met een volwassen hoed van chocolade om het helemaal een feestelijke allure mee te geven, kan pas als de broodjes uiteraard volledig afgekoeld zijn, anders krijg je een kliederboel.

Zoals gezegd, de samenstelling van het deeg wat herbekeken, maar wat mij betreft denk ik dat het voor de toekomst dit finaal gaat worden:

Deegsamenstelling

 • 250 gr zelfrijzende bloem
 • 250 gr witte bloem, tipo 00 (Alce Nero)
 • 20 gr verse gist, opgelost in 100 ml volle melk op kamertemperatuur
 • 8 gram zout
 • 30 gr malse boter
 • 200 ml koude melk
 • 1 volledig ei
 • 50 gr bakpoeder
 • 60 gr broyage ( 50/50 bloemsuiker en amandelpoeder)
 • 125 gr bakvaste chocoladeparels
 • 125 gr in lauw water met een beetje rum geweekte (30 minuten)  droge vruchten (rozijnen, cranberry’s, krenten, kersen….)

Handgekneed, van de start tot de zeer soepele deegbal: 20 minuten

Aanzet deeg broodjesAanzet deeg broodjes

Aanzet deeg broodjes

 • 15 minuten laten rusten onder een vochtige handdoek
 • 30 minuten rijzen in de mand
 • Het deeg vlak maken met twee handen, inplooien en opbollen
 • Doorslaan en er de chocoladeparels en de uitgelekte, droog gedepte en in bloem gewentelde rozijnen op verdelen
 • Het deeg vijf maal “verleggen” om de ingrediënten mooi egaal te verdelen
 • Kort opbollen

Er gelijke stukken van 150 gr elk van steken en die opnieuw platslaan, opbollen tussen duim en wijsvinger, met het slot naar beneden en licht met bloem inwrijven

ChocoladebroodjesChocoladebroodjesChocoladebroodjes

 • 60 minuten laten rijzen op de bakplaat, voorzien van bakpapier
 • Bestrijken met wat opgeklopt ei en melk
 • Afbakken in een oven van 220 graden gedurende 20 à 25 minuten
 • Volledig laten afkoelen op een rooster

ChocoladebroodjesChocoladebroodjes

Eens de broodjes afgekoeld zijn, omgekeerd doppen in de chocoladebereiding (ganache):

 • 200 gr fondant chocolade (Côte d’Or Culinaire of callets)
 • 100 ml room of volle melk
 • 50 gr boter
 • Kook de melk of room samen met de boter kort op
 • Giet over de koude chocolade en roer stevig tot een egale massa

GanacheGanache

Ik weet het wel, al die details van de receptjes zijn niet zo boeiend en worden waarschijnlijk ook niet meer echt ten gronde gelezen, maar ze horen nu eenmaal bij dit blogje. Als archief vooral, en voor het geval er nog eens een remake zou gevraagd worden. Na een gesmaakte en goed bevallen proeverij, uiteraard (in dit geval door neef Frederik, die de bestelling geplaatst heeft – sorry Miquetje).

Kijk, en zo zien ze er glimmend en verleidelijk uit, vers afgewerkt:

ChocoladebroodjesChocoladebroodjesChocoladebroodjes

Eerlijk toegegeven, mijn jaardag gisteren was dit keer niet echt bepaald een spetter te noemen – er staat hier zelfs nog méér dan een halve crumble-taart wat troosteloos te blinken – maar wat er wél spectaculair en hartverwarmend is: vandaag een record van 132 bezoekers op dit blogje genoteerd! Vanwaar ze ook vandaan komen en hoe ze La Toille ook gevonden hebben: ik vind het mega-super! Thanks a lot, en hoop heel vurig dat het digitale bezoekje leuk was 🙂

En om het helemaal mooi te maken, de chef van restaurant Da Vinci in Dendermonde, die me om meer details over de tafelbroodjes vroeg…. En blozen dat ik gedaan heb! Redenen genoeg dus om nog wat bezig te blijven in het bakkersateliertje, toch?