Tags

, ,

De twee voornaamste en beste prestaties van de avond? De caramelbavarois per fiets heelhuids en ongeschonden thuis gekregen en net op tijd met alle denkbare evenwichtsoefeningen kunnen binnen spurten voor er een heuse wolkbreuk zich boven avondlijk Gent uitstortte. En onder dat “heelhuids” reken ik ook mezelf.

Maar toch: alweer vrij moeilijke receptuur vanavond, vooral de complexiteit van de bavarois: biscuitdeeg, nougat, caramel met room, cognacsaus…. Niet te tellen hoeveel verschillende bereidingen er – erg calorierijk – harmonieus moeten samengebracht worden. Gelukkig was dit ons “klaswerk” voor de avond, zodat er per vier tegelijk kon aan geknutseld en letterlijk gewerkt worden. Recept enkel op aanvraag en voor de echte die hards.

CaramelbavaroisCaramelbavaroisCaramelbavarois

Karnemelkbroodje was dan weer helemaal mijn goed gevoel bij het bakken: eenvoudige samenstelling, beter kneedwerk, flinke rijs en zacht geurig brood als resultaat. Het probleem van mijn af en toe falende ovenrijs zou wel eens kunnen opgelost zijn: volgens de juf te véél stoom in de oven. Beter enkel een klein schaaltje water gebruiken in plaats van gildig de ovenplaat onder te zetten en er nog eens de plantensproeier op los te laten. Wordt zeker uitgeprobeerd, ervaringscommentaar volgt.

KarnemelkbroodjeCaramelbavaroisKarnemelkbroodje

En de koekjes tenslotte zijn inventief in mekaar gezet: vier lang deegworstjes in twee kleuren (een zanddeeg met broyage en het ander met cacaopoeder) op mekaar, en bij het versnijden en bakken ontstaat er het dammotief. Te doen, ook in huiselijk kring. Mooi – en lekker – voor bij de koffie.

Tweekleurige mokkenTweekleurige mokken

Van het broodje geef ik binnenkort het recept als aanvulling op dit toch wel eerder broodblogje. Mijn eigen experimenteel karnemelkbrood van lang geleden zag ik als een dikke tegenvaller, maar nu denk ik dat ik het begrepen heb. Wat heb je vandaag op school geleerd, zeg eens kleine man…

En ik begin steeds meer te begrijpen waarom bakkers ’s nachts werken…