Tags

, ,

Veilig en wel thuis geraken na de bakles blijkt bij nader inzien op maandag de moeilijkste en delicaatste opdracht te worden, after all. Door het slechte weer én alweer te laat gewerkt, vlug de auto genomen in plaats van mijn getrouwe fietsje. Op weg naar huis, frontaal geconfronteerd met een serieuze portie verkeersagressie op de Gentse binnenring: scheurend-loeiende BMW die vond dat het allemaal niet vlug genoeg ging en dus letterlijk begon klem te rijden. Gruwel ik van, van dit soort toestanden. Nog geen woede en agressie genoeg in deze wereld, neen, het moet ook nog zwaar claxonnerend en met gebalde vuisten door een autoraam, in een avondlijk stadsverkeer. En dat terwijl je behoedzaam met fragiel en nog dampend warm gebak op de achterbank probeert de huiselijke stek te bereiken.

Frangipane-avond ten voeten uit. Ik zou bijna zeggen in alle geuren en kleuren. Er was ook nog een ijsparfait met Cointreau, maar die heeft mijn bak-partner kunstig in mekaar gemonteerd, dus daar heb ik niet echt een aandeel in. Staat hier braafjes in mijn freezer 24 uur te koelen.

Zanddeeg en Frangipane, en beiden gecombineerd. Het is een leuk, vlot en vrij eenvoudig recept – de Kenwood komt er zowaar nog eens aan te pas. Met de overschotjes van de amandelvulling hebben we er nog twee taarten met blader- ipv zanddeeg bovenop gedaan – voor de afwisseling – maar dat bladerdeeg kwam dan voor de gelegenheid wel uit een pakje. Eén van de volgende lessen leren we  het echt en zelf maken met toerboter. Genoegzaam bekend: can’t wait!

FrachinpaneFrachinpaneFrachinpaneFrachinpane

En toen er nog wat over was – we zijn echt wel gul geweest met onze bereidingen deze avond – hebben we nog wat kleine taartjes gemaakt. Eigenlijk van die typische die je in elke rechtgeaarde en zichzelf respecterende bakkersvitrine ziet staan. Ze zien er het aanlokkelijkst uit – om zo uit het vuistje naar binnen te spelen.

FrachinpaneFrachinpaneFrachinpane

Misschien als toetje om een bak- en agressie avond af te ronden, waarom ook niet. Letterlijk naar de zoete dromen.

Receptjes volgen als ik ze hier thuis zelf eens op mijn eentje uitgeprobeerd heb, dàt is de afspraak! En dan met zelfgemaakt bladerdeeg, zodat er ook nog het gekende ruitjesmotief bovenop kan komen – wat niet lukt met zanddeeg.

Als afsluiter geheel ter zijde nog een kleine noot van de redactie: het blogje bestaat sinds gisteren exact één jaar en er werden afgepunt 180 nederige try-out berichten gepubliceerd. Het ware super geweest moest ik nu toch maar één kaarsje in huis gehad hebben om feestelijk midden in de Fragipane te planten 🙂