Tags

,

Een kwestie van evenwicht, daar is het in dit leven wel vaker om te doen. En het dan nog vinden – niet altijd even evident. Na de intense en mild-zachte honingbrioche van deze morgen, de kar driest gekeerd naar het zoute en het eerder hartige, zo geraakt het weekend wat in balans. Past trouwens al even goed bij het huidige seizoen, waar nazomer en herfst nu toch wel behoorlijk de strijd met mekaar zijn aangegaan.

Gent en fietsen. Ook dààr valt weeral een en ander over te zeggen. Het heeft niet rechtstreeks iets met brood of gebak te maken, hoewel een bakkersronde per fiets dan toch weer een niet te onderschatten deel uit maakt van mijn modeste bakkersactiviteiten. Om gewoon even te vertellen: deze namiddag apentrots en gieterfier met de verse brioche in de fietszak op pad om bij Anita en Norbert mijn frêle resultaat aan een ervaren proevers- en vuurproef te onderwerpen. Ware het niet van de tramsporen, ik was er heelhuids geraakt. Maar de combinatie tramsporen en fietsen, neen, dat komt nooit ofte nimmer goed – welke regering of stadsbestuur we ooit ook nog mogen krijgen. Met Den Trekkie tegen de stenen gaan, daar kan ik mee leven en ik heb er me zelfs al volledig bij neergelegd – letterlijk en figuurlijk –  al langer dan vandaag trouwens. Maar nu ook al met mijn stadsfietske het zo begeerde evenwicht verliezen, neen, dat gaat er over. En met een subtiele brioche gaan pronken onder de schaafwonden, geef toe, het is geen zicht. Erger nog: het is ronduit not done.

Een stoer, stevig en zelfs wat rokerig Ardens spiraalbrood kan daar wellicht niet veel aan veranderen, al zal het hoe dan ook beter tegen een stootje kunnen – en dat is toch al iets.

Deeg

 • 400 gr Bise (Borsa)
 • 100 gr voltarwe (Borsa)
 • 25 gr gist
 • 10 gr fijn zeezout
 • 300 ml koud water
 • 1 EL witte suiker
 • 2 EL Ghee

Vulling

 • 150 gr rookkaas in sneetjes
 • 100 gr Filet d’Ardenne

Bereiding

 • Meng de bloemsoorten, de suiker en de gist en kneed manueel tot de deegbal vorm begint te krijgen
 • Voeg er dan de Ghee bij en kneed vijf minuten flink door
 • Het zout bijvoegen en gedurende nog een 10-tal minuten doorkneden
 • 15 minuten laten rusten onder een vochtige handdoek, daarna 30 minuten in de rijsmand
 • Sla het gerezen deeg door, plooi het, bol het op
 • Rol het uit met een deegrol tot een dikte van een halve centimeter en verdeel er de plakjes rookkaas en Filet d’Ardenne over

Ardens spiraalbroodArdens spiraalbrood

 • De deegflap zo strak mogelijk oprollen, met volkorenbloem bestrooien en van de deegworst een spiraal van vormen
 • Zorg dat het uiteinde iets onder het brood geschoven wordt, zodat het tijdens het rijzen niet los komt
 • Snij het willekeurig enkele keren dwars in en laat even rusten

Ardens spiraalbroodArdens spiraalbrood

 • Schik het op de bakplaat en laat ruim een uur goed afgedekt verder rijzen
 • Schuif het gerezen deeg in een traditionele oven van 220 graden en bak gedurende 40 minuten.
 • Weze het andermaal gezegd: afkoelen op een rooster

Ardens spiraalbroodArdens spiraalbroodArdens spiraalbrood

Een nogal gevuld bakweekendje, weet zelf ook niet zo exact te duiden hoe dat komt. Al blijf ik me telkens opnieuw verbazen hoe al die ingrediënten in harmonie en evenwicht samen komen, als je er geconcentreerd mee bezig bent. Soms denk ik aan een duel tussen mens en deeg, waar graan, water, zout, vetstof en vooral de natuur hun levende weg vinden. En de bakker er vorm aan geeft, het naar zijn hand zet, het dwingt om tot iets totààl nieuws te komen. Misschien toch een klein, mini hersenschuddingske overgehouden aan de valpartij….?

Ardens spiraalbroodArdens spiraalbrood