Van het deftig en omstandig bloggen breng ik vanavond niet veel meer terecht, gewoon kort de les even in het archief brengen – daar zal het moeten bij blijven (wegens nogal een beetje moe van… etc., etc.). Soms vraag ik me af of mijn energiebronnen ooit eens zullen opdrogen, verdampen, in het niets vergaan, verpulveren in een oven, verstuiven als vloeiende bloem…

De verschillende deegsoorten maken was mijn hoofdaandeel in de bijscholing van vandaag. Vooral de pompoenbroodjes zie ik – uiteraard – compleet zitten voor een verder uitgewerkt vervolg op dit blogje. Mét recept, want je kan er ook één (of meerdere) grotere broden van maken. Da’s leuk. Een speciaal deeg ook, seizoengebonden door de pompoen, anders dan de klassiekers, en dààr gaan we uiteraard ten volle voor. De kruiding nog wat verder uitzoeken (ben te voorzichtig geweest met het zout en waarschijnlijk wel te gul met de peper) – later begrijp je nog wel waarom – en dan komt het wel goed.

PompoenbroodjesPompoenbroodjesPompoenbroodjes

Er scheelt niets aan de fotografie of zelfs niet aan mijn lodderig (avondlijk en vermoeid) oog, neen, deze broodjes komen ronduit pompoengeel uit de oven.

De appelgozet is best te doen, voor zo eens een verloren zondagnamiddag met bezoek op de koffie. Bladerdeeg, jawel, maar nog steeds niet zelf gemaakt. Dat komt nog – ik denk dat het in het lesprogramma stilaan begint te naderen. Deze gozetten zijn niet zo moeilijk om in mekaar te steken, alleen een beetje techniek en handigheid die het gebak mooi “af” moet maken. Mijn collega-bakker is daar duidelijk een zeer secure en onderlegde crack in. “Decorsuiker” heb ik wel niet in huis, wéér wat bij op het boodschappenlijstje.

AppelgozettenAppelgozettenAppelgozetten

De Boule de Berlin tenslotte is behoorlijk wat werk, echt wel, dus dat zie ik me hier thuis niet meteen in de aanbieding te zetten. En je moet er de friteuse bijhalen (en die heb ik niet) om ze per 2 minuten aan elke kant gaar te krijgen. Smakelijk, dat wel, zo’n oliebol, we hebben zelfs de vanillecrème zelf gemaakt (een “temperke” draaien en verder uitwerken).

Boule de BerlinBoule de Berlin

Zoet zullen de dromen aan deze zijde van het scherm vannacht alvast wel zijn, geen twijfel mogelijk. En stof genoeg om met de receptjes zelf aan de slag te gaan, dat ook. Wordt binnenkort vervolgd.