Tags

,

De Franchipane “van op school” moest willens nillens – en mede wegens behoorlijk succes – absoluut herdaan worden, ook dàt stond vandaag op het programma. Morgenvroeg vertrekken naar Den Haag, om er de tentoonstelling van Mark Rothko te gaan bekijken – bewonderen zeg maar, want het is bijzonder indrukkend werk waar ik voordien al een aantal keer in Tate London (de fameuze “Rothko Room”) en Whitechapel Gallery knap stil van werd.

Het is een hele trip, Den Haag heen en terug, en het leek me wel wat om een stukje handige taart uit-het-vuistje voor de medereizigers te voorzien, vandaar de how to do the re-do van de Franchipane. Voor wat de bodem betreft ook hier opnieuw iets korter door de bocht want kant en klaar bladerdeeg meegebracht uit de bio-winkel. Wàcht tot ik binnenkort zélf bladerdeeg kan maken!

De sweet Franchipane vraagt niet zo heel veel werk, keukenrobot er nog eens bijgehaald en vermits de oven toch warm staat voor het zuurdesembrood, kan er meteen nog een taart bij – een simpele redenering als een mens dan toch bezig is en daarbij: zo gaat het nu eenmaal in de echte bakkersateliers op zaterdagavond.

Dit keer mét recept:

Vulling (afhankelijk van de gebruikte taartvorm / voor 2 taarten)

 • 250 gr malse, ongezouten boter (in dit geval Hollandse grasboter)
 • 250 gr griessuiker
 • 5 eieren
 • 5 EL zelfrijzende bloem
 • 250 gr amandelpoeder
 • 1 KL vloeibaar amandelaroma

Werkwijze

 • Boter romig kloppen en er de suiker en de eieren aan toe voegen
 • Vervolgens de zelfrijzende bloem, het amandelpoeder en het aroma
 • Het mengsel gedurende 5 minuten goed luchtig opkloppen
 • Bekleed een ronde of vierkante bakvorm met bakpapier
 • Het bladerdeeg er mooi in vormen en doorprikken met een vork
 • Eventueel een laagje abrikozenconfituur op de bodem aanbrengen
 • De vulling tot op 2/3de van de hoogte  in de vorm gieten en met een spatel egaliseren
 • Van het restant van het bladerdeeg reepjes van ongeveer 0,5 cm snijden en deze kruislings op de taart leggen

Franchipane carréFranchipane carréFranchipane carréFranchipane carré

Gedurende 30 à 40 minuten bakken in een oven van 200 graden

Indien de bovenkant van de taart te vlug donker kleurt, voorzichtig afdekken met wat aluminiumfolie. Tijdens het bakken gaat de vulling behoorlijk hoog op rijzen. Dat zakt dan achteraf wel weer terug in koudere omgevingstemperatuur.

Laat het gebak ruim afkoelen en beborstel het dan met wat afdekgelei (abrikoos)

Franchipane caréFranchipane caré

Het glazuur bereiden en er de taart mee afwerken (waar ik duidelijk eens te meer alweer veel te kwistig mee geweest ben – zal ik het dan nooit leren???)

Franchipane caréFranchipane caréFranchipane caré

Eens verpakkingsklaar, in een doos stoppen en mee nemen naar Den Haag. Ik zie ons al staan op een of andere parking langs de snelweg – maar in Holland is dat niet echt ongewoon, dus daarover niet bepaald een zorg….