De Franchipane “van op school” moest willens nillens – en mede wegens behoorlijk succes – absoluut herdaan worden, ook dàt stond vandaag op het programma. Morgenvroeg vertrekken naar Den Haag, om er de tentoonstelling van Mark Rothko te gaan bekijken – bewonderen zeg maar, want het is bijzonder indrukkend werk waar ik voordien al een aantal keer in Tate London (de fameuze “Rothko Room”) en Whitechapel Gallery knap stil van werd.
Het is een hele trip, Den Haag heen en terug, en het leek me wel wat om een stukje handige taart uit-het-vuistje voor de medereizigers te voorzien, vandaar de how to do the re-do van de Franchipane. Voor wat de bodem betreft ook hier opnieuw iets korter door de bocht want kant en klaar bladerdeeg meegebracht uit de bio-winkel. Wàcht tot ik binnenkort zélf bladerdeeg kan maken!
De sweet Franchipane vraagt niet zo heel veel werk, keukenrobot er nog eens bijgehaald en vermits de oven toch warm staat voor het zuurdesembrood, kan er meteen nog een taart bij – een simpele redenering als een mens dan toch bezig is en daarbij: zo gaat het nu eenmaal in de echte bakkersateliers op zaterdagavond.
Dit keer mét recept:
Vulling (afhankelijk van de gebruikte taartvorm / voor 2 taarten)
- 250 gr malse, ongezouten boter (in dit geval Hollandse grasboter)
- 250 gr griessuiker
- 5 eieren
- 5 EL zelfrijzende bloem
- 250 gr amandelpoeder
- 1 KL vloeibaar amandelaroma
Werkwijze
- Boter romig kloppen en er de suiker en de eieren aan toe voegen
- Vervolgens de zelfrijzende bloem, het amandelpoeder en het aroma
- Het mengsel gedurende 5 minuten goed luchtig opkloppen
- Bekleed een ronde of vierkante bakvorm met bakpapier
- Het bladerdeeg er mooi in vormen en doorprikken met een vork
- Eventueel een laagje abrikozenconfituur op de bodem aanbrengen
- De vulling tot op 2/3de van de hoogte in de vorm gieten en met een spatel egaliseren
- Van het restant van het bladerdeeg reepjes van ongeveer 0,5 cm snijden en deze kruislings op de taart leggen
Gedurende 30 à 40 minuten bakken in een oven van 200 graden
Indien de bovenkant van de taart te vlug donker kleurt, voorzichtig afdekken met wat aluminiumfolie. Tijdens het bakken gaat de vulling behoorlijk hoog op rijzen. Dat zakt dan achteraf wel weer terug in koudere omgevingstemperatuur.
Laat het gebak ruim afkoelen en beborstel het dan met wat afdekgelei (abrikoos)
Het glazuur bereiden en er de taart mee afwerken (waar ik duidelijk eens te meer alweer veel te kwistig mee geweest ben – zal ik het dan nooit leren???)
Eens verpakkingsklaar, in een doos stoppen en mee nemen naar Den Haag. Ik zie ons al staan op een of andere parking langs de snelweg – maar in Holland is dat niet echt ongewoon, dus daarover niet bepaald een zorg….
Geniet van Den Haag, mijn geboortestad waar ik mijn jongste jaren met plezier gesleten heb. Prachtige stad vlak aan zee met een hoop cultuur. Een frangipane mag daarbij niet ontbreken, lijkt een beetje op de oerhollandse “gevulde koek” maar daar leggen ze nog een amandel bovenop. Zeg nu nog dat de hollanders krenterig zijn! Een aanrader is ook de “notenkoning” een stukje verder dan “het gouden hooft”(hét etablissement met verwarmd terras vlak bij de vernieuwde passage). Veel zaken zijn open op zondagnamiddag. Ik ben in gedachten mee op uitstap.
Heb eveneens aan je gedacht Miquetje. Was een leuke dag, maar van Den Haag of Scheveningen zelf dit keer niet veel gezien. Wél van het Gemeentemuseum, wat echt wel op zich een bezoekje waard is. Daar dan de Rothko bij, en het was – voor dit gedeelte althans – compleet. Het stad-, zee- en culinaire aandeel moeten zeker een volgende keer eens aan bod komen. Weekendje Holland ? 🙂
Welom in Holland, welkom in Den Haag! Maar had een klein stukje doorgereden naar Amsterdam, daar zijn de mensen meer gastvrij. Bovendien is daar o.a. het Rijksmuseum, wat je beslist niet mag missen. Lekker met de trein van Antwerpen in Notime in het hartje van de stad. Wellicht een idee voor de volgende trip naar Holland. En kijk vanavond even naar de NL-televisie voor de halve finale van Heel Holland Bakt.!!
Het Rijksmuseum A’dam staat inderdaad ergens in de nabije of verre toekomst nog wel eens op mijn programma. Tot 4 januari is er Marlène Dumas in het Stedelijk Museum, moest het me lukken om die twee te combineren, zou wel mooi zijn…
Heel Holland bakt heb ik vanavond uiteraard niet kunnen bekijken, moet ik bij gelegenheid toch eens doen (Helma is alvast favoriet, dacht ik toch)
Bedankt voor je leerrijke mail, die beantwoord ik asap (morgenavond wel bakles, uiteraard :-))
Correctie: Welkom in Holland…..e.v.
Wij hebben wél gekeken Sjaak. En terecht was Menno meesterbakker van deze aflevering. Benieuwd wie zal winnen.
Amsterdam is inderdaad anders dan Den Haag maar mooie jeugdherinneringen maken dat je de stad met andere ogen bekijkt. Toch bezoeken we ook regelmatig A’dam. Pierre vindt dat ook boeiender dan Den Haag.
Trouwens Danny, Den Haag heeft een gloednieuwe Applestore in de Passage. De moeite om toch ook eens binnen te springen, al was het maar voor de architectuur.
Veel succes vanavond en we lezen morgenochtend wel wat je nu weer gebakken hebt.
Heel Holland bakt is blijkbaar nogal populair….Zal er toch eens een avondje voor de buis moeten voor uittrekken, dan ben ik weer wat mee. En wat ook meteen duidelijk is: één dagje naar Den Haag of Amsterdam is absoluut te weinig om zelfs maar het voornaamste te gaan bezichtigen.
Voor morgenvroeg misschien niet veel zaaks op het blogje Miquetje, we doen pitta-brood met kruidenmayonaise, verrassingsbrood en banketbakkersroom, dus ik weet niet goed of daar veel van mee naar huis kan genomen worden na de les. En of er iets zal bijzitten voor Nanne haar taartdoos… 😦
Het was een terechte overwinning, enige durf en lef heeft Menno wel. Hij aapt niet na en bedenkt veel dingen zelf om toe te passen. Bovendien was het bouwwerk ook goed gelukt en dus terecht Meester-bakker.
Ja, ik woon exact tussen Den Haag en Amsterdam in. Den Haag heb ik 8 jaar gewerkt en dus gewend aan het leefklimaat. Amsterdam kom ik veel in de vrije tijd, de mensen zijn daar gemoedelijker. Als ik mag kiezen zit ik liever in Brussel of Namen. St. Stevens-Woluwe of Tervuren is ook goed. Voor mijn werk veel in Belgie geweest en vakantie in Belgie is ook goed om te vertoeven. Maar goed, Den Haag of Amsterdam maakt niet zoveel uit, dan is de kunst om Danny een Oer-Hollands broodje te kunnen aanreiken. Zo leren we van elkaar.