Tags

,

Gezien het strelende zomerweertje vandaag moeilijk te combineren was met de taken aan de huiselijke haard, dit keer op bakkersgebied wat korter door de bocht gegaan voor mijn geplande zuurdesembrood én een Franchipane.

Ergens midden december 2013 werd de starter Gerhard hier schoorvoetend in mekaar gestoken. Hij deed het goed en kwam van pas en tot smaak in meerdere broden. En hoewel het vandaag hoegenaamd niet te merken was, nadert zo ergens toch wel een klein beetje winter – of tenminste af en toe de gedachte eraan. Het restant van de starter voor het zuurdesem heb ik half  februari veilig in een gesloten bokaal onderaan in de koelkast gezet, in de wetenschap dat de koude de beestjes op non actief zet maar niet doodt. Met wat lauw water, enkele flinke scheppen witte bloem en een halve geraspte onbespoten Boskoop-appel ging Gerhard vandaag onder een handdoek op de vensterbank in het zonnetje staan. En ja, amper enkele uren later verschenen de eerste luchtbelletjes. De volgende dagen krijgt hij zijn nodige portie voeding, om eind volgende week weer helemaal in topvorm te zijn – hoop ik althans.

GerhardGerhard

Hoe dan ook, helemaal doordrongen van de zuurdesemgedachte, wou ik natuurlijk vandààg al een desembroodje bakken, en plukte bij Origin’o een zakje gedroogde zuurdesem uit het rek om meteen mee aan de slag te gaan.

 Deeg

  • 200 gr volkoren – Borsa
  • 200 gr Claire – Borsa
  • 100 gr Rogge
  • 10 gr fijne rietsuiker
  • 12 gr zout
  • 320 ml water op kamertemperatuur
  • 30 gr droge zuurdesem
  • 2 EL Ghee

Het deeg samenstellen en manueel gedurende ruim 15 minuten kneden. Door de Rogge is het alweer wat moeilijker (lees: kleverig) maar er ontstaat hoe dan ook een mooie deegbal die even mag rusten onder een vochtige handdoek (15 minuten) en daarna netjes afgedekt in een geoliede kom gedurende 3 uur mag rijzen.

Het soepele deeg plat slaan, de hoeken omvouwen, oprollen en heel stevig opbollen. Insnijden en opnieuw 5 uur laten rijzen.

ZuurdesemZuurdesemZuurdesem

De traagheid is enerzijds mooi om zien, en anderzijds gaf ze gedurende deze zonovergoten dag ruimte zat om met Den Trek op stap te gaan, terwijl er thuis rustig gerezen werd 🙂

35 minuten in een traditionele oven op 220 graden, voorzien van een klein schaaltje water.

Zuurdesem droogZuurdesem droogZuurdesem droogGeef toe, zou niet misstaan in een of andere fotogeniek bakboek van een befaamde bakkers- beroemdheid, toch?