Een donderdagavond die het gevoel van een vrijdagavond geeft – of is dat alleen maar whisful thinking? Zou best wel eens kunnen. Wie neemt het voortouw om in Brussel ter hoogte van het Europees parlement eens een heuse betoging op te zetten om de 4-dagen-week af te dwingen? Zou wel volk op af komen, denk ik zo. Tijdig de locatie reserveren is wel de boodschap.
Hoe dan ook moet er brood op de plank komen, en dat is een andere zaak, tenzij de herfstavond dermate ideaal is om zelf aan het bakplezier te gaan. Beetje wegdromen van een Rofco- of Aga-oven – lijkt me toch wel een handig spul om in huis te hebben (iemand onder volgers gaat zich een B30 aanschaffen) – en niet te laat met mijn nieuwe boek (*) naar bed, met de geur van de vers gebakken, seizoengebonden doch simpele herfstbroden in de neus.
Deeg
- 200 gr meergranen (De Troch)
- 200 gr Bise (Borsa)
- 200 gr 9-granen (Soubrie)
- 25 gr verse gist
- 2 EL lopende honing
- 12 gr zout
- 30 gr malse boter
- 350 ml water op kamertemperatuur
Vulling I
- Spaanse, gebloemde vijgjes (snij er de steeltjes af, daarna in julienne)
- Gedroogde abrikozen (in julienne gesneden)
Vulling II
- 75 gr pompoenpitten
Klassieke werkwijze:
- Deegsoorten mengen met de gist en met de hand samen stellen
- Boter toevoegen, daarna het zout
- 15 minuten stevig doorkneden
- 15 minuten laten rusten onder een vochtige handdoek
- Eerste rijs: 40 minuten
- Het deeg doorslaan, vouwen en licht opbollen
- In twee stukken verdelen en zo vlak mogelijk uitduwen
- Ingrediënten over het deegstuk verdelen en een 6-tal keer verzetten
- Opbollen en inwrijven met grove bloem
- 15 minuten rusten
- Schikken op de bakplaat en ruim 60 minuten goed afgedekt in de huiselijke warmte laten rijzen
Afbakken op 220 graden gedurende 35 minuten.
Ik ga met een zekere tevredenheid naar bed, nu deze herfstige bakavond eens te meer vlot verlopen is…
(*) “Man with a blue scarf” – Martin Gayford – over het model voor het gelijknamige schilderij van Lucian Freud
Waar blijf je de inspiratie halen? Ziet er weer heerlijk uit.
Sterbroodjes, echt waar !
Rofco of Aga? Voor mij is de keuze vlug gemaakt. Rara?
Ik denk dat je voor de Aga zou kiezen Miquetje, daar waar Pierre misschien toch eerder die Rofco in huis zou halen, toch? Hoe dan ook, beide blijven voorlopig nog veilig zitten in het vakje “droom er nog maar even van….” 🙂
Het hoeft natuurlijk geen betoog, dat de pompoenpitten zeer veel water uit het deeg opnemen en dus een negatieve invloed hebben op het kruim. Dus 100 gr. Pompoenpitten voorweten in ruim water over een uur of 10.
Een terechte opmerking Sjaak, heb er nog aan gedacht voor ik er aan begon – maar soit, de avond was weer te kort. Anderzijds, als de pitten niet geweekt zijn, geven ze een lekker krokant effect in het brood. EN er was een tikfoutje geslopen in het recept, wat ik inmiddels aangepast heb: geen 100 gr maar een kleine 75 gr, dus dat scheelt ook alweer.
Op de foto zien de broden er werkelijk perfect uit. Als ze ook zo smaken als er uit zien, dan is het toch helemaal mooi.
Wil je kiezen voor een mooie oven of een fijne oven? Een Rofco kan op hoogte geplaatst, dus lange mensen kiezen voor een Rofco!!
Een bescheiden hobby-bakker mag het ook wel eens zelf zeggen: deze broodjes vond ik écht wel zeer geslaagd. Ik markeer ze zelfs met een ster voor later. Het kruim van het pompoenbrood is iets vaster, maar dat vind ik net zo lekker. Het vijgen/abrikoos is een een aanrader en het werd een zeer gesmaakte lunch vanmiddag, met een stukje oude kaas erbij.
De oven… dààr zijn we nog helemaal niet aan uit! Wordt een kwestie voor later, laat ons zeggen op pensioengerechtigde leeftijd 🙂