Tags

De pastelgetinte en lonkende butternut pompoen in de biowinkel werkte knap inspirerend om zaterdagavondse pompoenbroodjes te gaan bakken – met enige gefundeerde twijfel of het dan toch niet beter de crèmekoeken zouden worden. De belangstelling van la chère et tendre clièntèle op gebied van brood en gebak is echter relatief luw te noemen de laatste weken, waardoor de intentie tijdens het fietsen met mijn allertrouwste Trekkie – langs de oevers van een vlakke Leie en omhelsd door een natuur waar enkel veel kleur en vallend blad domineerden – me op een totaal andere piste bracht. Overwegen om dan toch maar een soepronde te beginnen?

Het aanbod in de rekken van de groenteboer is al even overweldigend als de vallende bladeren en smeekt om gesudderd te worden, in stoofpotten, traag garend in de oven of in soepen. Ik zag een rode kool waarmee het liefde op het eerste zicht werd, terwijl de reuzel en de glimmende appels al in mijn boodschappenkorf lagen, klaar om perfect uitgehuwelijkt te worden. Een rode kool-ronde? Nee, voorlopig niet direct aan de orde.

pompoensoepjepompoensoepje

Stevig en gezond maaltijdsoepje om de komende werkweek mee om te slaan, met kraakverse, fijne ingrediënten en rustig en liefdevol klaar gemaakt in de stoere Staub. Niet vergelijkbaar met een broodritueel, maar toch… Aanstaande maandag trouwens geen bakles wegens herfstvakantie, reden te meer dus om wat voorzienig te zijn.

pompoensoepje

En ook, kan me haast geen knusse zaterdagavond thuis meer voorstellen zonder enige keuken- en blogactiviteit. Of waar een eenvoudig herfstsoepje toch al goed voor is…

Recept

 • 1 flinke Butternut pompoen
 • 2 uien
 • ½ verse paksoi
 • 1 zoete Spaanse peper
 • 3 wortelen
 • 2 stelen fijngesneden prei
 • 2 teentjes versnipperde look
 • 4 verse Chorizo-worstjes
 • ½ KL kurkuma
 • 2 EL fijngesneden peterselie
 • 1 rode geschilde en in stukjes gesneden aardappel
 • Fleur de sel, zwarte gemalen peper
 • 1 blokje kippenbouillon
 • 3 EL olijfolie

Werkwijze

Schil, kuis en spoel de groenten en snij ze in grove julienne

 • Stoof ze in de olijfolie
 • Laat ze een kwartiertje garen met gesloten deksel
 • Giet er kokend water over
 • Blokje kippenbouillon, zwarte peper en Fleur de sel naar smaak
 • Voeg de Chorizo-worstjes toe
 • Laat gedurende ruim 2 à 3 uur op zacht vuur sudderen

pompoensoepjepompoensoepje

Vis de gegaarde worstjes uit de soep en snij ze in grove stukken

Mix de soep zeer fijn met een staafmixer, voeg de stukjes Chorizo er terug bij en bestrooi met wat fijngehakte peterselie

Dien dampend op in voorverwarmde borden

pompoensoepjepompoensoepje

Serveer er heerlijk versgebakken pompoenpittenbrood bij 🙂

pompoensoepje