Tags
Een zondag die gratis en voor niks met één uur verlengd wordt en daardoor ook meteen een pak vroeger donker des avonds, verlaagt logischerwijze de drempel om na enige voorafgaandelijke overpeinzing de keuken in te stappen met de gedachte “tiens, welke broodje zou er ter afronding van het weekend nog eens in de oven mogen?”
Het doet een beetje raar, want amper staan de wijzers op zes uur op de bijgestelde huisklokken en het is zowaar al aardedonker buiten, en – belangrijker gegeven – het deeg ligt nù al in zijn voorrijs. Wordt wennen voor de komende twee seizoenen.
Tijdens de desolate wandeling aan het Doornhammeke in Zevergem, spinde het idee om de “gouttière à bûches” in te wijden, dat leek me nog wat om een lange avond mee in te vullen. Krentenbroodjes dan maar? Of chocoladebollen? Rozijnen, noten, dadels…? Met enige inspiratie en zelf ge-tunede overredingskracht werd het kaneelbrood, dat heeft naar mijn bescheiden gevoel voldoende elegantie in zich om in een heuse gouttière (van De Buyer – ook de hobbyist mag wel eens een folietje doen) gebakken te worden. En kaneel, neen, dat hadden we overigens nog niet op dit blogje uitgeprobeerd. Alwéér redenen genoeg om het haast compulsieve bakgedrag wat letterlijke en figuurlijke vorm te geven. En de zacht-zoete geur in huis van dit brood past eens te meer bij het onderdompelen in de sluipende herfst…
Deeg
- 360 gr patentbloem
- 160 ml halfvolle melk (kamertemperatuur)
- 20 gr verse gist
- 25 gr rietsuiker
- 8 gr fijn zeezout
- 35 gr malse boter
- ½ KL bakpoeder
- 1 ei
- 5 gr kaneelpoeder
- 1 gr Bourbon vanillepoeder
Werkwijze
- Zeef de patentbloem in een kom en giet in een kuiltje de gist, opgelost in een deel van de melk, samen met het ei. Roer er het kaneel- en vanillepoeder door
- Giet er met mondjesmaat de melk bij en meng goed
- Dan de suiker, de boter, het zout en het bakpoeder
- Kneed manueel gedurende ongeveer 15 minuten
- Bol stevig op een laat 10 minuten rusten (deegbol niet bebloemen!)
- Laat 25 minuten rijzen in de mand, goed afgedekt
- Sla het malse deeg door, plooi het, rol het op en vorm opnieuw tot een bal
- Steek er stukken van ongeveer 100 gr van, duw plat en rol ze tussen duim en wijsvinger tot gladde bolletjes (bebloem andermaal niet!)
- Schik ze vast tegen mekaar in de gouttière
- Laat ongeveer 40 minuten rijzen
Beborstel met opgeklopt ei met wat melk en schuif het in een oven van 200 graden, gedurende 35 minuten. Indien het brood te vlug kleurt, dek de bovenzijde af met wat aluminiumfolie.
Ontvorm meteen en laat afkoelen op een rooster
Nu strijd om de Hollandse Meester-bakker klaar is, richt ik me des te meer op het blogje van onze belgische Meester-Bakker. Geen strijd, geen wedstrijd, je bent het Danny. Het extra uur vandaag is door jou nuttig besteed.
Ach ja, ook nog waar, inderdaad gisteravond vergeten kijken naar het fameuze bakprogramma! Maar ik was nogal intens bezig in mijn keuken met het kaneelbroodje, dus dat is alvast een degelijk excuus. Bedankt voor het compliment Sjaak, ik bloos er zowaar wat van. Maar ik ben niet te vergelijken met de grootmeesters in de bakkerskunst, integendeel, ik probeer er gewoon maar “wat lekkers” van te maken, van mijn gebak, én met de beperkte middelen van een huisbakker – waaronder mijn simpele oven. Het kan altijd wel beter, ook op het gebied van materiaal. Maar als het leuk en lekker blijft en mensen waarderen het, wil ik gerust zo nog een hele poos blijven verder doen… 🙂
Inderdaad, Menno kan zelfs van jou nog veel leren. Jouw kaneelbroodjes zien er “Bloch-kwaliteit” uit, zowel vanbuiten als vanbinnen (voor Sjaak even zeggen dat Bloch dé banket-en broodbakker van Gent was). En nu de gouttière à bûches in gewijd is kan er met kerst alleen maar een prachtexemplaar uitkomen.
Heb aan Sjaak een mailtje gestuurd met een stukje van het Bloch-verhaal. EN de info over de bakboekjes van Elias.
De gouttière gaat het inderdaad prima doen voor bûches, het wordt stilaan tijd dat ik me wat begin voor te bereiden en alvast te oefenen…
Volgens Marianne zijn de kaneelbroodjes gewoonweg hemels! Ik twijfel of Thomas en Manou ervan zullen kunnen proeven…
Het gaat altijd maar beter met het brood Miquetje, en het doet me plezier dat het bij de “afnemers” zo goed in de smaak valt. Deze middag er trouwens zelf van geproefd, en inderdaad een aanrader. Eenvoudig receptje ook, dus misschien is Pierre er wel eens voor te vinden. Door de gouttière heeft het een hele leuke vorm (kadotip voor kerstmis?) maar het kan evengoed in een gewone cakevorm. Zéker eens uitproberen!
Ik heb al gezocht in NL, helaas nog geen leverancier gevonden voor de gouttiere. Ik wacht op een mooie gelegenheid om dan maar eens naar het zuiden te gaan. Voorlopig moet ik me ook maar behelpen in mijn te kleine keuken. Het komt goed………….
mmm, ik hou van kaneel, toch geen ringen gevonden in de broodjes ;;;;;;
Danny , ik wou vandaag een kaneelbroodje bakken naar jou recept maar heb me vergist met in de plaats van kaneel Kwatapoeder te gebruiken , heb achteraf gezien dat ik geen kaneel meer had en heb er dan maar een klp.koekkruiden bijgedaan .Zo heb ik zonder het te weten een variantop jouw recept toegepast . In ieder geval het ziet er zeer smakelijk uit en het ruikt overheerlijk . Morgenvroeg proeven !
Het kaneelbroodje is voor een volgende keer .
Groetjes
Een broodje met Kwatta-poeder! Dat ik daar zelf niet eerder aan gedacht heb 🙂 En dan nog wat koekkruiden erbij (normaal voor in de speculaas, nee?), kan me voorstellen dat gans het Begijnhof deze avond in een milde geur gehuld was! Ben benieuwd wat het geven zal… Ik breng je woensdag voor alle veiligheid alvast een zakje kaneelpoeder mee!
Die zijn er echt geweldig mooi uit! Lijken me ook heerlijk om eens uit te proberen!