Tags

,

Een zondag die gratis en voor niks met één uur verlengd wordt en daardoor ook meteen een pak vroeger donker des avonds, verlaagt logischerwijze de drempel om na enige voorafgaandelijke overpeinzing de keuken in te stappen met de gedachte “tiens, welke broodje zou er ter afronding van het weekend nog eens in de oven mogen?”

Het doet een beetje raar, want amper staan de wijzers op zes uur op de bijgestelde huisklokken en het is zowaar al aardedonker buiten, en – belangrijker gegeven – het deeg ligt nù al in zijn voorrijs. Wordt wennen voor de komende twee seizoenen.

Tijdens de desolate wandeling aan het Doornhammeke in Zevergem, spinde het idee om de gouttière à bûches” in te wijden, dat leek me nog wat om een lange avond mee in te vullen. Krentenbroodjes dan maar? Of chocoladebollen? Rozijnen, noten, dadels…? Met enige inspiratie en zelf ge-tunede overredingskracht werd het kaneelbrood, dat heeft naar mijn bescheiden gevoel voldoende elegantie in zich om in een heuse gouttière (van De Buyer – ook de hobbyist mag wel eens een folietje doen) gebakken te worden. En kaneel, neen, dat hadden we overigens nog niet op dit blogje uitgeprobeerd. Alwéér redenen genoeg om het haast compulsieve bakgedrag wat letterlijke en figuurlijke vorm te geven. En de zacht-zoete geur in huis van dit brood past eens te meer bij het onderdompelen in de sluipende herfst…

Deeg

 • 360 gr patentbloem
 • 160 ml halfvolle melk (kamertemperatuur)
 • 20 gr verse gist
 • 25 gr rietsuiker
 • 8 gr fijn zeezout
 • 35 gr malse boter
 • ½ KL bakpoeder
 • 1 ei
 • 5 gr kaneelpoeder
 • 1 gr Bourbon vanillepoeder

Werkwijze

 • Zeef de patentbloem in een kom en giet in een kuiltje de gist, opgelost in een deel van de melk, samen met het ei. Roer er het kaneel- en vanillepoeder door
 • Giet er met mondjesmaat de melk bij en meng goed
 • Dan de suiker, de boter, het zout en het bakpoeder
 • Kneed manueel gedurende ongeveer 15 minuten
 • Bol stevig op een laat 10 minuten rusten (deegbol niet bebloemen!)
 • Laat 25 minuten rijzen in de mand, goed afgedekt
 • Sla het malse deeg door, plooi het, rol het op en vorm opnieuw tot een bal
 • Steek er stukken van ongeveer 100 gr van, duw plat en rol ze tussen duim en wijsvinger tot gladde bolletjes (bebloem andermaal niet!)
 • Schik ze vast tegen mekaar in de gouttière
 • Laat ongeveer 40 minuten rijzen

kaneelbroodjeskaneelbroodjeskaneelbroodjes

Beborstel met opgeklopt ei met wat melk en schuif het in een oven van 200 graden, gedurende 35 minuten. Indien het brood te vlug kleurt, dek de bovenzijde af met wat aluminiumfolie.

KaneelbroodKaneelbroodKaneelbrood

Ontvorm meteen en laat afkoelen op een rooster

KaneelbroodKaneelbroodKaneelbroodKaneelbrood