Tags

,

Morgen is er zuurdesembrood, mijn eerste volledig puur, zuiver brood met eigen bereide en zorgvuldig gekoesterde zuurdesem, die goeie ouwe getrouwe Gerhard. Of beter, kleine correctie, morgen zou er kunnen zuurdesembrood zijn. Het deeg ligt namelijk nu veilig beschut in hoofdrijs en moet dat nog een nachtje volhouden. De voorrijs van zes uur was vrij veelbelovend, de tweede lijkt me precies wat minder. Morgenvroeg eerste werk: bakken – hopelijk. Say a little prayer for me.

ZuurdesemZuurdesem

Een chutney erbij leek me wel een idee, en komt ook best elders nog in de aankomende winterkeuken van pas: bij een kaasplankje of een stukje koude kip, in een zoetzure saus, in een stoofgerechtje, een schepje bij het wild… En van peren had ik er nog nooit een gemaakt, zo’n chutney, en zeker niet van onbespoten en in alle rust gerijpte peren uit het Begijnhof van Gent, waar Anita en Norbert wonen.

Daarbij kwam een elegant flesje “Chicorée liquide Lutun” uit Oye-Plage, Nord Pas de Calais, als souvenirtje van een weekendje in de streek van “Les Ch’ti”. Vind ik altijd super, zo van die eetbare dingen die ik niet ken (met uitzondering van insecten, zover krijgen ze dit blogje niet, met de beste wil van de wereld) en wil er dan ook meteen wat mee doen. De onctueuze, half zoete, half bittere siroop is niet gemaakt van onze vermaarde witlof, maar van de heuse chicoree-peen, zoals die vroeger door onze grootmoeders bij de opgietkoffie gedaan werd.

Chicoree Lutun

Drie ruim toereikende redenen dus om met een Begijnenhofperen beladen fietszak thuis te komen en aan de creatieve slag te gaan. Terwijl het desembrood rijst…

Nodig

 • Drie grote stoofperen uit het Begijnhof van Gent
 • 3 witte uien
 • 1 rode paprika
 • 200 ml wijnazijn
 • 150 gr rietsuiker
 • 3 gedroogde dadels
 • 2 gedroogde vijgen
 • 2 EL rozijnen
 • 4 kruidnagels
 • 5 jeneverbessen
 • 1 snuif korianderpoeder
 • 1 snuif cayennepeper
 • 1 mespunt zout
 • 1 EL Chicorée liquide

Chutney stoofpeer

Werkwijze

 • Verwarm de azijn in een stoofpot en laat er de suiker in oplossen
 • Schil de peren en de uien en snij ze in een fijne julienne
 • Snij de dadels en vijgen fijn
 • Doe alles samen in de stoofpot
 • Breng op hoog vuur, zoals bij een confituur
 • Verlaag na een kwartier het vuur en laat nog een half uurtje sudderen
 • Schep in bokaaltjes en schroef het deksel meteen dicht

Chutney stoofpeerChutney stoofpeer

Met de chicorée liquide kan je volgens de boekjes ook cake bakken, en appeltaart, en witloof karamelliseren en prei in zoetzure vinaigrette, en Sint Jakobsschelpen, en…

Chutney stoofpeerLiquide Chicoree