Tags

,

Gisteren nogal wat commotie op dit kleine blogje door het onverwachte hoge bezoek. Begrijpelijk natuurlijk. De spontane visite was aanleiding tot nogal wat mails en grapjes (vond ik heel plezant- wreed bedankt aan allen) en een heuse boost in het bezoekersaantal en de kijkcijfers. Maar misschien kregen sommige volgers plots wat overmatig veel LTC-nieuws over zich heen. Was niet de bedoeling, mijn excuus voor de eventuele desgevallende overlast. Vanaf vandaag doen we weer modest verder (tot Paul Hollywood, Yottam Ottolenghi of Jeroen Meus een berichtje plaatsten, dan heb je het laatste nog niet gehad!)

Het valt me wel op dat er aardig veel reacties komen op zoete bereidingen. Zijn jullie dan allemaal dermate gebeitelde lekkerbekken? Boterkoeken, éclairs, brioches… en hop, iedereen schiet massaal uit de startblokken. Doe ik een artisanaal zuurdesembroodje wat hier dagen ligt te rijzen en waar ik me te pletter aan werk, dan blijft alles luw. Trouwens, wat dat laatste betreft, lange lip of niet, tijdens het aanstaande verlengde weekend staat er zuurdesem op het bakprogramma, te nemen of te laten. Terzijde vermeld is de waarschijnlijkheid groot dat er ook boterkoeken zullen zijn, of misschien zelfs crèmekoeken. Of suikerbrood, ook nog te doen. Klaasbroden voor de nabije toekomst, die liggen alvast in mijn schof te springen. Liefhebbers, hou het in de gaten.

Soit. Zonder doordeweeks brood in huis zitten is een simpele, nuchtere vaststelling.  En vermits ik me hoe dan ook gevleid voel, doe ik een variant op een broodje van Stefan, zoals het bij Bloch in de toonbank lag. Niet omdat ik me verplicht voel, hoegenaamd niet zelfs, maar gewoon omdat het vrij eenvoudig is, een andere look heeft en vooral weer eens wat vernieuwing brengt. Door de yoghurt erbij ook wat malser, maar dat wisten we al.

Deeg

 • 210 gr meergranen (of voltarwe) (De Troch)
 • 330 gr witte tarwebloem (De Troch)
 • 250 ml water op kamertemperatuur
 • 70 gr magere yoghurt
 • 20 gr verse gist
 • 10 gr zout
 • 20 gr reuzel

Werkwijze

 • Zeef de witte bloem, meng ze met de voltarwe
 • Los de gist op in een deel van het water en voeg bij de bloem
 • Start het kneden en voeg de rest van het water toe, samen met de yoghurt
 • Dan de reuzel, tenslotte het zout
 • Kneed handmatig gedurende ongeveer 10 minuten tot het deeg glad, soepel en warm aanvoelt (hierdoor gaat het terug wat kleven)
 • Bol licht op en laat 20 minuten rijzen onder een vochtige handdoek
 • Druk de reeds licht gerezen bol plat en verdeel in twee gelijke delen (elk 450 gram)
 • Sla het wat door, plooi de randen naar binnen en vorm elk deel langwerpig
 • Laat 20 minuten rijzen in een langwerpige rijsmand (bebloemd)

BayeuxBayeux

 • Rol de stukken met een deegrol uit tot ongeveer 30 cm, waarbij de uiteinde dikker zijn dan het middenstuk
 • Draai ze om en bevochtig met wat water
 • Plooi in de lengte in twee, bestuif ze met witte bloem en schik ze op de bakplaat
 • Laat 70 minuten rijzen

BayeuxBayeux

Oven voorverwarmen tot 230 graden, dalend naar 200 graden en 30 minuten afbakken.

BayeuxBayeuxBayeuxBayeux

Het is een voorbeeld-receptje, en ik heb enkel wat kleine aanpassingen gedaan in de samenstelling. Enfin, zo gaat dat nu eenmaal in de bakkerstiel, de een kàn ook alleen maar leren van de ander, maar dit deegje is wel super aangenaam om te doen. In de tussenfases is het heel luchtig, speels en soepel, eens gebakken vederlicht en zalig geurend.

Bayeux

Heel fijn bakavondje gehad, eens te meer.