Tags

, ,

Veel gewerkt vanavond, maar opnieuw gedurende volle vier uur na mekaar niet aan het werk gedacht. Tenminste niet aan dat waar de  dagen obligaat méér dan overvol van zijn. De uurtjes intens en geconcentreerd bakken, jagen alle beslommeringen even in een klein hoekje. Daarvoor alleen al.  En het resulteert in een pure “moe maar voldaan”.

Er is weliswaar morgen nog wat afwerking te doen, want de Javanais staat nu te koelen om netjes in mooie porties versneden te worden, een chocoladeboontje er op en klaar voor de vitrine. Veel meer is mijn aandeel in deze fine patisserie niet, wél van klasgenoten K. en A. en N., allen dames met fijngevoeligheid voor vakkundige en arbeidsintensieve zoete constructies. En engelengeduld, want er komen verdamd nogal wat handelingen bij kijken.  En afwas, dat ook.

JavaniasJavanais

De opdracht aardappelbrood liet ik me uiteraard niet uit de handen gaan (maar iedereen was meteen akkoord) of wat had je gedacht? Jammer dat we geen zuivere rogge in huis hadden en dus een 6 granen-mix moesten inzetten. Ik doe het binnenkort een keertje over “à la lettre”. Een mens heeft al eens een Charlotte-patatje over in het huishouden en daar kunnen we dus vanaf nu in een totaal andere richting weg mee.

AardappelbroodAardappelbrood

Hasseltse speculaas, die komt hier binnenkort zéker nog eens met alle details op de plank, niet alleen omdat het een typische koek is uit mijn Limburgse heimat en ik er menig in mijn brooddoosje destijds van ons mams mee naar school kreeg, en ook niet omdat de Sint het tot zijn favoriete gebak heeft uitgeroepen, neen, het is fijn om doen en niet echt zo moeilijk. Beetje studeren op de juiste ingrediënten en dan zie ik me binnenkort heuse “Klazen” in mekaar steken.

Hasseltse speculaasHasseltse speculaas

Waarmee Les XI dus bij deze op alle gebied vruchtbaar werd afgesloten. En om de avond helemààl zacht en zoet af te ronden, ik merk dat er opnieuw heel wat bezoek geweest is op het blogje vandaag, dat er zelfs nieuwe volgers zich aangemeld hebben – welkom, welkom – en dat er her en der met smaak gedegusteerd wordt. En uitgerekend dàt, beste lezers, weet mijn bakkershart steeds meer te verblijden!

Maar oh zut! Middernacht en morgen weer werken…

18/11/2014: afgewerkt (en inmiddels al grotendeels door La Clientèle verorberd – met veel dank aan mijn klasgenoten):

JavanaisJavanaisJavanaisJavanais